Pulsen

Pulsen

Architect
LETH & GORI
Location
Balling, Denmark
Project Year
2013
Category
Masterplans

SEA and Elkiær + Ebbeskov designs multifunctional community centre

LETH & GORI as Architects

How do you create new life in a small village? This is a challenge in many rural communities where jobs, services and cultural facilities are moving to the larger cities. The new Community Centre 'Pulsen' [The Pulse] by SEA and Elkiær + Ebbeskov provides an innovative solution to creating a dynamic hub for modern village living. The multifunctional centre has been designed as a village within the village and includes a sports centre, healthcare facilities and a culture house all under one roof. With health, sports and well-being as the focal points, 'Pulsen' is a vibrant framework for local activities and the new heart of the local community.


SEA and Elkiær + Ebbeskov have been announced the winners of The Danish Foundation for Culture and Sports Facilities' competition to design Pulsen - the Community Centre of the future. The project was selected as the winner from 43 proposals in the open competition. The approximately 62 million DKK Community Centre will be built in the village of Balling in the north west of Denmark. Pulsen combines a healthcare centre with doctors, dentists and specialists. A sports centre for activities ranging from handball to yoga. A wellness centre with thermal baths, spas and a fitness area. A culture house and learning centre with facilities for events and workshops for music and art. The project has been organised as a village within a village where the main functions are placed in separate buildings connected by covered streets and squares The interconnecting space provide places to play, meet, eat and drink.


“Sport and health is something that binds everyone together across generations. Therefore, health is the perfect theme for the new Community Centre in Balling. But health alone does not create a gathering point. That is why we have decided to realise the building as a small “town” with streets and squares, which creating a new and different framework for residents to absorb and enjoy whether they have errands to run in the centre or not,” says Ane Ebbeskov, Partner at Elkiær + Ebbeskov.


A pioneering project The Community Centre in Balling is the result of a seven year long process driven by the local citizens' vision for a dynamic hub that facilitates the needs of a changing community. Pulsen is located in close relation to Balling village, the local school, sports area and the surrounding landscape. The multifunctional centre will be connected to these local resources in a series of new outdoor spaces, activities and a new running track integrated in the landscape.


The ability to create a meeting place with both a high social and environmental profile is, according to the competition jury, what makes the winning entry particularly successful:


“This shows a completely new and exciting approach to the principle of a multifunctional centre. The winning project breaks away from the single building idea and instead points towards a collection of buildings under the same roof with streets in between them, which will act as both activity and meeting places. Some solid decisions have been taken in the area of sustainability and they have been well integrated into the architecture. The final proposal could act as a pioneering project for other municipalities considering combining sport, culture and health facilities with sustainability in mind”, says Torben Frølich, Director of The Danish Foundation for Culture and Sports Facilities.


Sustainability and blue lagoon The new Community Centre, Pulsen, is a project with a high sustainability profile. On an environmental level, sustainability is an integrated element throughout the building, with particular focus on low energy consumption and sustainable materials. Wood is a recurrent material and is used in construction and on the façades. The lightweight roof is constructed in transparent ETFE, allowing an abundance of daylight to stream onto the inner streets and squares.


The large outdoor pool is created in the spirit of Iceland’s blue lagoon. Just as in Iceland, the warm water comes from the underground, even though it is a little less dramatic in this case. The local heating plant is planning to be one of the few plants in Denmark to employ geothermic heating methods by using underground water. Once the water has been used for heating, it will be used in the spa baths in the wellness house and in the outdoor pool. This means that you can swim in warm water, out in the open in a 100% natural and sustainable way.


“We have created a building which is environmentally sustainable and with emphasis on low energy consumption and environmentally friendly materials. In addition it has also been important to create a socially sustainable project which encompasses new activities and a shared feeling within the local community – a house for everyone,” says Karsten Gori, Partner in SEA.


Young and experienced architects Winning the competition to design Pulsen is the first joint victory for SEA and Elkiær + Ebbeskov, but both architectural practices have made their mark individually with distinctive building projects in Denmark and abroad.


“We are so proud of winning such a high profile competition. This shows that as young and relatively small architectural practices we have something special to offer. One of our strengths is our approach to collaborations, where we focus on each other’s competencies for the good of the project. Two practices working together leads to greater discussion regarding the project, which is really beneficial for the outcome,“ says Ane Ebbeskov, Partner in Elkiær + Ebbeskov and Karsten Gori, Partner in SEA

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More