Punggol's new Neighbourhood Centre and Polyclinic in Singapore

Punggol's new Neighbourhood Centre and Polyclinic in Singapore

Architect
Serie Architects

Multiply Architects
Location
Punggol, Singapore
Project Year
2015
Category
Offices

Shopping Centres

Supermarkets

Punggol's new Neighbourhood Centre and Polyclinic in Singapore

Serie Architects as Architects

Serie Architects working in collaboration with Multiply Architects of Singapore, has won the competition to design a new Neighbourhood Centre and Polyclinic in Punggol, Singapore. The project, developed by Singapore's Housing & Development Board (HDB), with Ministry of Health (MOH) as the joint stake holder, will provide the main public amenities for HDB's residents in Punggol.


The 27,400 sqm project, dubbed Oasis Terrace and currently under construction, is a new generation of integrated development that brings together communal amenities and services in land scarce Singapore, which includes communal gardens, play spaces, gyms, retail spaces, dining, learning spaces and a 9,400 sqm healthcare facilities.


Serie Architects & Multiply Architects proposal is a demonstration in architectural form of one of the key visions for Punggol: the close integration of community and landscape. The design achieves this through the successive framing of community spaces with garden elements. For instance, the community plaza at the heart of the scheme is framed by a series of lush garden terraces sloping towards the waterway. This in turn is framed by a porous perimeter of platforms holding a variety of community functions and flora. The gardens will play more than just an aesthetic role in the community, they will be a horticultural project, bringing residents together to plant, maintain and enjoy them, nourishing community bonds. Ramps connect these gardens and terraces providing green and generous circulation routes up the building. Food courts, cafes and shops spill out onto the terraces where family activities also take place. Overlooking the communal gardens on the platforms are rooms and outdoor areas for communal dinning, restaurants, education centres, and polyclinic rooms.


Christopher Lee, Principal of Serie Architect: “Our design is conceived as light and open frame that captures and accommodates the diverse programmes for the community, it is an architectural framework for communal life to unfold in.” The architecture is characterised by a sense of lightness and openness allowing daylight and breezes to permeate the building. Wide, sky-lit north-south and east-west thoroughfares closely connect the centre to the surrounding neighbourhood and naturally divide it into the polyclinic and commercial centre phases. These lead directly to the large sheltered plaza creating a vibrant heart for the community.


The project has recently been shortlisted as the finalist for World Architecture Festival’s Future Projects Category.


Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More