Pushed Slab

Pushed Slab

Architect
MVRDV

North by North West
Location
Paris, France | View Map
Project Year
2014
Category
Offices
© Philippe Ruault

MVRDV presents the Pushed Slab, energy efficient office building.

MVRDV as Architects

The Pushed Slab is located between two completely different urban grids: the dense city fabric of blocks and streets in the North and the loose urban fabric in the south with its clear defined and straightforward infrastructure. The design is based on the requested office program and the energy requirements. The project combines proven energy efficiency technologies with individual office floors and outside spaces such as patios, balconies and a garden. The building is highly flexible offering three cores and a central lobby; it can be rented out to one or various tenants without structural changes.


The building is located on a former rail embankment of approximately 4.000m ². The volume follows the site restrictions, a slab shaped volume of 150 m long and 21 m wide. An opening in the volume preserves the view of a historic building. To create this urban window and to enhance the urban quality of the neighbourhood, the slab is “pushed” until it breaks, then twisted and pushed to the south. This pushing act creates a distortion of the floors, offering multiple terraces which can be directly accessed from the work areas as well as from the external staircases. The urban window offers a large terrace on the second level. The terrace and the balconies are furnished with trees planted in large pots, offering employees a friendly environment to relax.


The building has two faces: a calm side in dialogue with the urban fabric of the north side of Paris, and a more dynamic side facing south, rectangular to the boulevard. The building is wrapped in a skin of wood. The windows form a rhythmic ribbon, offering optimal sun and light control of the inner spaces. To contribute to the sustainable development and taking the impact of deforestation into account, FSC certified wood is used.


Winy Maas, principal architect and co-founder of MVRDV, says “Pushed slab is an exemplary combination of high energy efficiency, economic reality and architectural quality. This emerged from an ambitious client, ICADE, and a city with a long term vision. The added demand of a preserved view line gave the project its exciting shape, it now respects the surrounding neighbors and it opens up its heart for a collective meaning”.


The “Pushed Slab” is the first realization of Paris’ first eco-quarter. 264 photovoltaic panels on the roof will generate 90 MW/year and a grey water circuit will be applied. 22 solar thermal collectors will generate 45% of the energy needed to heat the water. Sun blinds are integrated in the south facade and in the cuts. The building is insulated from the outside in order to reduce thermal bridges. The accumulation of these proven reliable techniques results in a highly efficient low-energy building which leads to an energy consumption of 46 kWh per m²/year achieving a BBC Effinergie energy label and complying with the objectives set out in the “Plan Climat de la ville de Paris”.


The building is designed by MVRDV in cooperation with local architect North by North West, in a joint effort with the engineering and advisory firms Arcoba (Saint Denis), Terrell, Vanguard, Alto and contractor Eiffage Construction, and interior design firm MétopeArchitectes on behalf of BanquePopulaire.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More