Quadrant House

Quadrant House

Architect
KWK Promes Konieczny
Project Year
2018
Category
Housing
Stories By
KWK Promes Konieczny

Kreon

CEADESIGN
Jaroslaw_Syrek

Quadrant House

KWK Promes Konieczny as Architects

Clients wanted most simple, sunny and relaxing house, some how reacting to the movement of the Sun. They also like dour Safe House, its changeability and mechanisms that create relations with the surroundings.


The starting point was a regular shape unbuilt site,located in the suburbs among the average single-family housing.We placed a rectangular solid on it, corresponding to the wishes of investors in terms of the functional program.


Then we turned the part belonging to the ground floor to get as much privacy as possible from the side of the road. In the "cut" space was located a living room, roofed floor and open to the garden - a similar solution can be found in Living Garden House, where the night zoneis on the floor and the day zone becomes part of the garden - the boundaries between architecture and the landscape are blurred.


The investors' wish was a simple house with a flat roof, but the local plan imposed sloping roofs. Therefore, from the street side the house has a gable roof, and from the garden side a flat roof. This design movement became at the same time a solution for the requirements of customers and spatial law, which ultimately created a non-standard, characteristic house shape.


A living room and a spa part are located on the garden, perpendicular to each other.Investors wanted a house reacting to the location of the sun, which is why we used the motif of the quadrant – an old device used to determine the position of the stars


We have designed a terrace that reacts to the sun and follows its movement:

- gives the in habit ants sitting in its space shade and pleasant airing,depending on the time of the year, it regulates the amount of sunlight in the space sit adjoins - in the summer giving the desired shade, and in the winter allowing mores un light into the interior.


In addition, an electric blind system has been applied, thanks to which it is possible to completely shade the day zone and SPA.


Technical solutions and materials:

The construction of the walls and ceilings was made in monolithic technology, additionally, the roof truss was built in wooden construction. As a wall finish, STO plaster was used - the MILANO acrylicfiller in white and the roof coveris a white TPO FIRESTONE membrane. The white color also dominates in the interior – white epoxyres in was used on the floors.


Windows in the living room area:

While working on the detailed design, we have established cooperation with SKY FRAME, specializing in frame lesss liding windowsy stems. At that time, Sky frame did not have such a wide glazing set - the living room had two sets consisting of six sliding windows that parked in the wall niches and allow the living room to be opened completely from two sides. However, they liked our project very much and treat edit as a design challenge. After six months, they created a completely new prototy pemotorized sliding system, which they personally commissioned and programmed on site.


Moving terrace:

Mechanisms by which the terrace of the building moves are designed and made by Comstal. This company collaborated us in the construction of Safe House, Konieczny's Ark and National Museum in Szczecin Dialogue Centre „Przelomy”, WHICH are ALSO EQUIPPED WITH A VARIOUS KIND OF LARGE - scale, moving ELEMENTS. The movement of the terrace and its speedis adapted to the sun' swandering. The drive system is fully automated and has advanced safety sensors – if it encounters an obstacle, the terrace stops, making it completely safe to use. However, for funcional reasons, manual controlisals opossible. The terrace has been programmed to be in constant motion during the day, thanks to which natural grass grows underneath.

Read story in PortuguêsEspañol and Italiano

Quadrant House, Warsaw

Kreon as Lighting

In the suburb of Warsaw among the average single-family housing, you can find an interesting piece of architecture: the Quadrant house. It might look as an ordinary house, but it’s everything but that. What’s so special? Well, this house has a terrace that moves along with the sun. The movement and its speed is adapted to the sun’s wandering. The drive system is fully automated and has advanced safety sensors - if it encounters an obstacle, the terrace stops, making it completely safe to use. However, for funcional reasons, manual control is also possible. The terrace has been programmed to be in constant motion during the day, thanks to which natural grass grows underneath. In an architectural masterpiece as this, the perfect lighting could not been forgotten. Together with the kreon lighting consultancy department, architect Robert Konieczny (KWK Promes) and interior architect Adam Pulwicki (Pulva) designed a lighting plan that makes the architecture stand out and makes it come into its own.

Read story in PortuguêsEspañol and Italiano

Product used in this project

QUADRANT HOUSE - AROUND THE SUN

CEADESIGN as Bathroom taps

The house that moves with the sun is in Warsaw and bears the signature of architecture studio KWK PROMES, which, with high-tech mastery, meets the need to have sun-shielded and fully exposes zones at the clients’ discretion, through the rotation of a central body of the house. 

 

The architectural configuration, subdivided into 3 volumes, has been conceived as a quadrant – hence the name Quadrant House – an ancient device used to determine the position of a celestial body: this is the concept that inspired the idea of a building with a movable section. The main volume develops over two floors: the ground floor, looking onto the private portion of the garden, houses the living area; the first floor has room for two bedrooms with private bars en suite. Rising vertically in a position normal to the main volume, the SPA structure, together with the first storey, determines the two end points the moving balcony is restrained by. Thanks to a fully automated guidance system, in fact, the balcony rotates 90 degrees between the day zone and the SPA, providing the desired shade in the summer and more sunlight in the winter.

 

The interior has been designed by the PULVA group with the aim to establish a close relationship with nature, by echoing its colours and textures. The ground floor colour palette, in a range of white, grey and black tones, is enriched by an artful use of warm colours arising from the presence of numerous artworks. The rooms, instead, prefer the colours of the earth, from pale grey to beige hues, creating an intimate and at the same time welcoming atmosphere.

 

CEADESIGN taps and fittings in polished stainless steel, featuring clean, rigorous lines, complete the bathroom decor, reflecting from the large mirrors and endowing the rooms with luminosity and depth.

 

Project: private residence
Architecture: KWK PROMES
Interior design: PULVA
Location: Warsaw, Poland
Photo Credit: Joel Hauck (interiors), Olo Studio, Juliusz Sokołowski

Read story in Italiano

Project Credits
Lighting
Bathroom taps
Interior design
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More