Qualident Clinic

Qualident Clinic

Architect
Slash Architects
Location
İstanbul, Turkey | View Map
Project Year
2021
Category
Hospitals

Qualident Clinic

Slash Architects as Architects

Qualident is a dental clinic located in Istanbul’s European business district Kagithane. The clinic lodges in the recently constructed residential project Porta Vadi. This location grants the clinic a rather calm environment especially through an independent landscape zone. Qualident lies on three different levels; an underground floor, a ground floor and a mezzanine floor. Qualident’s two visible levels offer two different environments, leading to two distinct yet complementary experiences. The ground floor is dedicated to the waiting areas, the secretary, medico-technic rooms, a meeting room, a pair of lavatories and two of the eight clinic boxes. On the upper level however are assigned the remaining six clinic boxes. 

The plot being of a frank rectangular shape, it is lightened by adopting a canyon-inspired inner cavity plan. This approach is clearly exhibited through the main façade’s limpidity as it pleasantly vacuums the user from the outer space to the inner, and from the front of the space to the back in a fluid manner. The inner geometry of the clinic plays a crucial role in the inviting effect of the exterior. Once inside, the two floors showing are connected by contrast rather than unanimity. This allows the singular space to portray two different atmospheres. One attempts to tame the common dental fright among patients by embracing a rather “zen” environment at the ground floor. The upper floor however, fades in a striking white as a physical reminder of the high-end hygiene of the clinic without fiercely colluding with the serenity of the ground floor.   

The horizontal dissection of the overall space shall remain incomplete without a vertical parceling. The canyon-inspired cavities come thus as a result to the organic flow required in such spaces. This vision allows an indirect connection with the back of the clinic by going after any firm or sharp features. In other words, the proportioning of the solid and void, the angular concavity and the continuity of the circulation systems join the different activities in a harmonious, uninterrupted, almost-natural flow. The unifying aspect of the overall space speaks promptly to the various users of the clinic. As much as it is important to put the patient in the center of attention, it is equally important to place the health professionals’ comfort up front as well, for they end up using the facility on a daily basis. One way to manifest this gesture is by creating a garden at the back with a pleasant seating area and inviting the green within the interior space as frequently as possible.

The rather organic geometry dominating the interior of Qualident is portrayed again in the clinic box designs. Avoiding the manufacturing effect, each box has a different theme. These themes vary with the dissimilarity of their orientation and the on-wall floral illustrations. The latter are a subtle reminder to the Japanese spirit that influences the ground floor’s design. This “zen” attitude is therefore omnipresent in all the details of Qualident.

In contrary to the classically static, vigorous and almost-disciplinary Japanese design character, Qualident embraces it in a far more fluid, smooth fashion. This approach guides and accompanies the users through the space by setting physical, passive signals such as the ceiling’s continuous pattern, the soft width variations of the space, in addition to the in-space delicate intrusions. These exceed the aesthetic cause to a functional purpose, all in a sympathetic and homogenous design language.

 

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More