Quarter Glass House

Quarter Glass House

Architect
Proctor & Shaw
Location
Wimbledon Park, London, UK | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Stale Eriksen

Quarter Glass House

Proctor & Shaw as Architects

A series of stepped levels and angular windows designed by Proctor and Shaw open the ground floor of an Edwardian terrace house onto a quiet leafy garden in South West London.

The clients charged Proctor and Shaw with the task of connecting the ground floor to the 1.2m dropped rear garden, challenging the architects’ to bring as much light and height into the new extension as possible.

An existing leaky PVC conservatory was demolished to make way for a series of new interior levels. Proctor and Shaw lowered the ground floor significantly and designed a sequence of stepped plateaus expanding the height, light and volume of the space. The gentle sloping steps allow the clients to make a gradual, controlled descent into the garden through distinct yet connected kitchen, dining, and outdoor terrace zones.

The two neighbouring extensions presented a challenge, requiring Proctor and Shaw to think laterally about maintaining the residents’ privacy and access to light while still fulfilling the brief to create a light and bright home. The architects designed a wrap-around L-shaped extension with angular glazing, allowing the requirements of the site to naturally dictate the form of the building.

The resulting apex form includes four distinct ‘quarter glass’ windows of various sizes. Just as cars have quarter glass windows custom designed to the body of the vehicle, Proctor and Shaw have configured glazing to best fit and service the new family space.

The largest window, resting above the sliding doors to the garden offers a clerestory opening to draw light into the extension. A second ‘quarter glass’ frames a cosy window seat protruding into and overlooking the garden, while a third trapezoidal frameless window offers a view onto a newly created courtyard at the heart of the home. This space acts both as a lightwell and small service yard, connecting to a new utility space (doubling as a guest WC) that allows noisy appliances, clothes drying racks and other clutter to be tucked away out of the new family kitchen dining space. The fourth ‘quarter glass’ is a large triangular roof oculus, set in deeply framed down stand beams that control views to the neighbouring property.

In keeping with the brief, the interiors of the extension are textural and warm in muted copper and duck egg tones. The ceilings’ structural soffit of Douglas Fir is offset by large format light grey floor tiles that continue out to the patio, blurring the lines between inside and out. At eye level, a seamless pale pink microcement acts as a wall finish and backsplash, accompanied by Douglas Fir floating timber shelves that line the length of the kitchen.

Ikea kitchen cabinetry was customised with light duck egg doors and drawers, allowing the clients extra breathing room to focus their finances on particular materials, including the custom copper-topped birch ply kitchen island at the centre of the room. Copper finishes are echoed in the sink, tap and utensil hanging rails, balanced by a grey powder-coated aluminium framed dining table, custom designed by Proctor and Shaw.

 

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More