Quebec Pool House
James Brittain

Quebec Pool House

MacKay-Lyons Sweetapple Architects as Architects

This pool house and spa is constructed into the side of a mountain at the point where it meets the St. Lawrence River valley floor. Built for a discerning client on his rural property west of Montreal, this seemingly simple structure is intricately crafted. This is a minimalist project, inspired by Mies van der Rohe’s 1929 Barcelona Pavilion, which established the grammar for this elemental modern architecture.


A glass box containing a gym, lounge and service areas is embraced by elongated board-formed concrete walls that reach out into the landscape. These walls wrap around an outdoor infinity pool and spa that lunges towards the agrarian floodplain in the distance. A monolithic roof floats above the glass box, with a cedar board soffit that extends above an outdoor fireplace, the pool and spa, offering protection from the elements.


This is an all-weather building, designed for use in all four seasons. The glass walls surrounding the gym space open completely, reinforcing the indoor/outdoor nature of this space. Services are relegated to the back, north side of the pavilion, and buried below ground. The public façade of this project opens to the south west to take full advantage of daylighting, essential to this pool house’s program.


Material Used :

1. Board form concrete

2. 1x4 western red cedar shiplap boards

3. Sky-Frame – aluminum sliding door system

4. Buckley Rumford – masonry fireplace

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Aluminum sliding door systemSky-Frame AG
Masonry fireplaceBuckley Rumford
Product Spec Sheet
Aluminum sliding door system
Masonry fireplace
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More