Questtonó‘s new Headquarters

Questtonó‘s new Headquarters

Architect
STUDIO DLUX
Location
São Paulo, SP, Brasil | View Map
Project Year
2018
Category
Offices
Maíra Acayaba
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PaintSuvinil
CoatingAtlas
Sanitary WareDeca
TilesElizabeth Cerâmicas
ManufacturersHuna Marcenaria
FurnitureOpenDesk

Product Spec Sheet
Paint
by Suvinil
Coating
by Atlas
Sanitary Ware
by Deca
Manufacturers
Furniture

Questtonó‘s new Headquarters

STUDIO DLUX as Architects

The project for the company Questtonó’sheadquarterswas designed by Studio dLux and since the beginning of the creational process, the project was conceived collectively.  Every team member of Questtonó was invited to join the project and give real feedbacks of how they pictured their perfect workplace, considering their routine.

 

After a long research to find the perfect place, a commercial building in the Pompeianeighbourhood of Sao Paulo was chosen to be the home of their new HQ. The building was chosen since it could fit all the needs listed, with another great potential to be explored: the possibility to build a terrace on the rooftop of the office.

 

The 4-pavement building has a conventional structure with a standard inner vertical circulation. The natural light comes in through its glass facade and windows at the back of the building.

 

One of the ideas presented by Studio dLux was to create a work and living space suitable for the accomplishment of the innumerous projects led by the client. Another plan was to renovate the rooftop by building a new structure over it, which is accessed through a flight of stairs, creating a different volume and escaping from the standard circulation circuit, disrupting the existing path.

 

Right at the building’s entrance, a corridor surrounded by concrete blocks was projected, taking you straight to a great rusty metal gate. The sensation of smallness contrasts directly with a wide-open space that you'll find right after the gate. The room has a double height ceiling and hosts many of the company’s events.

 

From the inside garden built next to the entrance, a pink bench emerges and runs alongside the room, passing through the coffee space - that levels the ramp with a deck - and turns itself into bleachers. At the back of the room there are toilets and Questtonó’s maker space.

 

After the first flight of stairs, there’s the mezzanine, that counts with a few workstations and 3 “war rooms”, where the most secretive projects of the company take place. At the back of the floor, you’ll find the first meeting room and a small pantry, both with access to a backyard that has a small garden taken care by the team members themselves.

 

The floor above the mezzanine is where most of the company’s workspace is. Meeting rooms, living spaces and informal meeting places blend themselves, making it a dynamic work environment.

 

In the floor you’ll also find the stairs that takes you to the rooftop, composed by wooden blocks that interconnect to a metal ladder, suspended to the ceiling by tubes. This ladder breaks the existing vertical airflow circulation.

 

There is another volume located in the middle of the floor, where informal meetings take place, and divides the common area from the workspace.

 

The rooftop is the greatest feature of the project, and it was chosen to house the QN lab, a space where the company runs workshops and client presentations. The space, which had no use before, received a great amount of volume. It was built with a metal structure, coated externally with cement panes and internally with wood. Great openings guarantee the interaction with the external side and benefits the entrance of natural light. In addition to the volume, an open space was created so that outside activities could be done, making a better use of the open air.

 

Material Used:

1. Suvinil / Paint

2. OpenDesk / Furniture

3. Atlas / Coating

4. Portobello / Tiles

5. Deca / Sanitary Ware

6. Elizabeth Cerâmicas / Porcelain Tile

7. Shaw Contract / Carpet

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More