Qvarsebo / Summer House in Dalarna

Qvarsebo / Summer House in Dalarna

Architect
Leo Qvarsebo Arkitekt MSA
Location
Västerbyn, Stjärnsund, Sweden | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Åke E:son Lindman

Qvarsebo / Summer House in Dalarna

Leo Qvarsebo Arkitekt MSA as Architects

The requests in this project are obvious yet challenging: Cooking outdoors and indoors. A quiet reading area and a bedroom beneath the stars. All three requests has each been associated with a bay window and then superposed under a roof that turns into a terrace in front of the house. In total there are 8 rooms including two huts, three terraces, 8.5 meter ceiling on a total surface of about 85 sqm.


The project is struggling with an almost contradictory problem; the plot is almost too simple. Views, sun, sea and cow pasture lies to the south. To the north a dense forest. In addition, the plot is completely flat and lacks trees as it was former was a cow pasture. Exploiting the view is obvious but architecture should deal with more than that and let its inhabitants be able to interact with their environment.


The house is a bit like a treehouse for adults. The climb to the top via several levels and offers both view and privacy. From each level of the house you can see up to the next, creating a curiosity to continue to climb and once you´re up, the view is breathtaking.


The house is made of wood from inside to the outside. Inside, the ceiling, walls and floors covered with plywood from a closed puzzle factory. Doors and windows are second hand findings and furniture are built on site of plywood. The frame is made of wooden beams forming an A from the foundation to the top. Roof and walls are made from Swedish pine.

Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More