Rabobank Parkstad

Rabobank Parkstad

Architect
dreessen willemse architecten
Location
Heerlen, Netherlands
Project Year
2014
Category
Banks

Rabobank Parkstad

dreessen willemse architecten as Architects

Solidity characterises the design for the building renewal and extension of the Rabobank Parkstad Limburg. An efficient building, well made, timeless, yet original. The building does not give one the impression of excess, but illustrates an innovative approach to making a sustainable investment.


The floor space of the original building, formerly a branch of De Nederlandsche Bank, was increased to 3476 m2 gross floor area by densifying the existing volume. Underpasses and interior courtyards were added to the office building. The ends of the original, extremely closed bank building were partially torn down. Here, new volumes and facades were added, which have an open character and are oriented towards the street.


Because the building volume of the original bank was very deep, a light court was designed at the heart of the building. The light penetrates deep into the building through pyramid shaped roof lights, bringing daylight into the space. Here one also finds two courtyards, which one can enter by opening the large sliding doors. Floor openings in the light court create double height spaces connecting the two building layers. The light court is a place of light, air and space, but above all, it is a place for gathering, informal meetings or receiving guests.


An unique element in the building is the old safe formerly used by De Nederlandsche Bank. This exceptionally large safe has walls and floors that are made of 80 centimetre thick, heavily reinforced concrete. By cutting an opening in the roof of the safe, light can penetrate through the light court into the safe. Directly upon entering the building, the opening made in the rough concrete of the safe is visible and is a sign that this bank building does not have any “value”. The safe is used as the building’s meeting centre.


The building has been given a BREEAM certification with a rating of “Very Good”. Especially for a rebuild, this is a particularly notable accomplishment. So-called dense construction, facades with a good glazing to wall ratio, use of high quality insulation and glazing, sustainable building materials and energy sources such as mine water were taken into consideration during the design and construction process. Electrical charging stations for bikes and cars, waste separation and transportation measures for staff are also part of the certification.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More