Ramona
Maarten Willemstein

Ramona

STUDIO MODIJEFSKY as Interior Architects

On the corner of a quiet canal street and De Clerqstraat in Amsterdam you can find the new girl in town: Ramona. This vibrant, authentic space designed by Studio Modijefsky is the refreshing latest addition to the Amsterdam West hospitality scene. Imagine if a young, rebellious daughter of a traditional Belgian cafe owner was opening her own place- Ramona would be it. The interior references the tradition of classic bars with plenty of dark wood, stained glass, protective wall panelling, and mirror finishes; all reinvented with a much younger attitude. This unusual combination results in a bohemian space, where bold details and unexpectedly layered materials create an eccentric vibe in its own right. Ramona's interior is divided into four distinct areas.


The bar, located directly by the entrance, gives the space a welcoming vibe. Further back the venue evolves into a bright eating area, with tables placed under large windows overlooking the sunny canal. A separate lounge area, with raised black marble tile flooring, breaks up the unassuming space. The kitchen, with upper part clad in bright orange panelling, is placed at the very back of the venue. Features of the existing architecture have been embraced, inspiring and adding a quirky edge to the new design. The geometrical pattern found in the original stained-glass top windows has been used as inspiration for the sculptural shape of the bar, built out of beige travertine block, white terrazzo tiles and different coloured bricks. Another fragment of the same shape is then repeated again, this time turning into a bespoke steel & coloured-glass wall cabinet, hanging above the back bar.


All beer taps and other functions are placed underneath this eye-catching piece, freeing the front bar as a perfect place to sit down and have drinks. The ceiling is graphically divided, using the building’s structure as guidelines, into a grid of acoustic panels, framed by linear lightboxes. The lightboxes emit a diffused warm light, shining through old fashioned yellow figure glass, creating an inviting and cosy atmosphere. The colour palette of this bar combines dark, moody wood tones of smoked oak with brighter shades of lilac, dark red and almost neon orange. The roughness of the grey toned plastered walls is offset against painted curved wood panelling, while glossy handmade tiles and coloured mirrors make the space optically larger. Contrasting textures are boldly layered on top of one another like the wall menu written on orange glass and set against yellow linoleum panels. The scale and size of finishes changes between different zones, with gradually smaller patterns leading customers throughout the space.


In the lively Oud-West, this new bar full of beautifully unpolished character is a welcome escape, day or night. From the unique Studio Modijefsky designed graphics to the striking Jasper Krabbé painting on the wall, you can tell that Ramona is an outspoken, daring bar with a unique vibe that will steal your heart.

Sculptural bar features beige Travertine block, white terrazzo tiles and WasteBasedBricks®

Stonecycling as Brick manufacturers

Quirky Sustainability
The vibrant Bar Ramona is located on the corner of a quiet canal street and De Clerqstraat in Amsterdam. 

Designed by Studio Modijefsky, the interior of this space references the tradition of classic bars with dark wood, stained glass, protective wall paneling and mirror finishes; all reinvented with a much younger attitude.  

Ramona's interior is divided into four distinct areas: the welcoming bar, a bright eating area, a separate lounge area and the bright orange kitchen.  

Features of the existing architecture have been embraced, inspiring and adding a quirky edge to the new design. 

Contrast & Layers
The geometrical pattern found in the original stained-glass top windows has been used as inspiration for the sculptural shape of the bar, built out of beige Travertine block, white terrazzo tiles and different coloured bricks (Nougat and Salt+Pepper WasteBasedBricks® by StoneCycling). 

Contrasting textures are boldly layered on top of one another like the wall menu written on orange glass and set against yellow linoleum panels. 

The scale and size of finishes changes between different zones, with gradually smaller patterns leading customers throughout the space.  

Featured Projects
Latest Products
News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More

House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects
21 Jun 2022 News
House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects

Located in the coastal town of Alibaug, near Mumbai, the House of Concrete Experiments by Samira Rat... More

Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas
18 Jun 2022 News
Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas

Situated in an actively developing IT district of Kharkiv, Promodo Hub & Office by Bude Architec... More