Temporary Restoration & Sustainability Pavilion

Paolo Mestriner - studioazero as Architects

The two micro interventions are inserted in a framework of interaction with local realities in order to provide cheap and temporary mountings through the self-construction. Temporary Restoration- the need of pointing out the seasonal vintage market, inside an important historical building unused for a long time, becomes the occasion to regenerate a place that now is more a spatial image of the city crossing than a place to stay. Starting from the historical tracks of the area, reminding the vegetable garden connected to the close convent, the design choice is set out in a sensory expositive path where the wooden elements support eight separate grass essences. The intervention concerns the west portion of the “Mercatodei Grani” and it is represented by a series of elements accompanying the passer-by till the local street market. Adjoining the existing wall, a long counter, on whose summit there is an olive tree as a vertical signal, supports a series of panels welcoming the exhibition. Other smaller elements form a chessboard of full and empty spaces and serve as supports for the essences or seats for the citizens. This place, thanks to a minimum intervention, claims the sense of belonging of the historical memory to the city life. Sustainability Pavillon- the goal of the project, pointing out the entry threshold during the fair event called Energy Day, becomes an opportunity to show the contents of the event through the best practices. Subjects such as energy, sustainability and environment are here communicated through three hundreds panels that, after being assembled to shape a twenty-five meters wall, have been given back to the provider in order to return to the production cycle, characterized by a zero impact intervention. The simple overlapping, the interruption near the two entries and the two horizontal openings form a mere foyer. As a metaphor of the subtle borderline that, from an environmental point of view, divides us from a point of no return, the new entry becomes a spatial element to indicate the “door” towards the possibility of a new environmentally compatible approach, represented by virtuous choices and behaviors.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More