Reconstruction and Extension Inselhalle Lindau

Reconstruction and Extension Inselhalle Lindau

Architect
Auer Weber
Location
Zwanzigerstraße 10, Lindau, Germany | View Map
Project Year
2018
Category
Community Centres

Restaurants

Cultural Centres
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersPREFA GmbH
ManufacturersSCHÜCO
Electrical installation systemsGira
Doorstoppers stainless steelPhos Design GmbH
ManufacturersDORMA HÜPPE
ManufacturersGogelein Gmbh & Co. KG

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by SCHÜCO
Electrical installation systems
by Gira
Doorstoppers stainless steel
Manufacturers
Manufacturers

Reconstruction and Extension Inselhalle Lindau

Auer Weber as Architects

The renowned Nobel Laureate Meetings are the most distinguished among the various conferences that enjoy the flair of the island town of Lindau. Over the years, however, the conference venue was no longer meeting modern demands. Thus, an architectural competition for the reconstruction and extension of the conference center was launched.

Caption

The competition offered the unique chance to redesign the layout of the conference hall, built in 1981, relocating the entrance from the narrow and unattractive situation on Zwanzigerstrasse to the east side of the hall, opening onto a spacious new plaza extending from the street to the lake promenade.

Caption

In addition to the multilevel parking garage (completed in 2017), which was to be erected across the plaza from the Inselhalle, the competition also required an integrated fire station, office space and shower facilities for the harbor master and boat owners.

Caption

The newly created plaza provides as an imposing entrance to the new Inselhalle and, at the same time, marks the most northerly point of a sequence of plazas leading southward through the medieval town center of Lindau to its historical harbor.

Caption

The competition task called for preserving the extant core of the Inselhalle, while equipping it with new uses. Our architectural concept envisaged leaving the hall clearly discernable from the outside by maintaining the striking roof form but also adding a “little brother” which, viewed from above, would accentuate the new foyer. All surrounding building parts were tied into these two raised points by folded polygonal roof facets, producing an overall sculptural gestalt that presents the new Inselhalle as an architectural entity within the urban landscape. Clearly defined incisions and inward

Caption

folds in the façade emphasize the building’s primary orientations – toward the front plaza, lake promenade, and town gate – and accentuate the approaches, in particular the new main entrance, which is accessed from the plaza.

Caption

An aluminum metal shell underscores the structure’s sculptural quality and stresses the correlation between the two “building blocks” – the Inselhalle and the parking garage.

Caption

The coated aluminum panels or sheets were used to clad the façades of both buildings and cover the roof of the Inselhalle. The copper color of the outer shell lends the new building a warm and elegant appearance and, at the same time, ties it into the ensemble of Lindau’s historical center with its red tiled roof landscape. Using corrugated aluminum panels to cover the façade with a pattern of irregular, vertical lines, gives the surfaces a homogeneous and, but at the same time, dynamic appearance.

Caption

Integrated glazed surfaces are arranged flush with the building volume. In contrast to the sculptural structure of the Inselhalle building, the outer ramps and stairways as well as the lake terrace plinths are rendered in exposed concrete.

Caption

 

Read story in DeutschPortuguêsItalianoFrançais and Español

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More