Reconversion post site, Aalst

Reconversion post site, Aalst

Architect
Abscis Architecten
Location
Aalst, Belgium | View Map
Project Year
2012
Category
Offices

Car Parks
Thomas De Bruyne

Reconversion post site, Aalst

Abscis Architecten as Architects

The former post office site in Aalst was a mixture of industrial buildings of the former ‘Filature du Canal’. The “Filatures & Urban Fabric(s): Masterplan stationsomgeving Aalst” masterplan, designed by the Christian Kieckens Architects, started from a site conversion, whilst keeping the main building of the former mill in the Manchester building along the Vaartstraat. The modifications to this building have been kept to a minimum because of organizational and programmatic interpretation, which corresponds with the scale of the building. The facades have been cleaned and re-pointed and equipped with new outside joinery work after its historical model. The building has been renovated on the inside also, in order for it to comply with current regulations, without however interfering with the warehouse’s authenticity. The new office strips are light, full of dynamism and transparency. They are are built perpendicularly onto the linear infrastructure elements (such as the river Dender, the railway line and the roads), strengthening its kinetic perception and resulting in a dynamic image of new buildings in an attractive, modern architecture against a backdrop of old factory units. The building is cut in two using a public internal road, which creates a shortcut to the train and bus station. It is on this public internal road that the main entrances to the buildings are located. The office strips can be divided into smaller entities of ca 500 m², guaranteeing the very best flexibility and the possibility to lease office space to several public and/or private office users. The raised computer floors and lowered, activated ceilings enable different uses of its office space, from meeting rooms and cockpits to open plan offices. Whereas the existing Manchester building is characterized by its weight and solidity, the new office strips are light, full of dynamism and transparency. They were interpreted as mostly glass units, equipped with blinds with colored slats. These slats are kind of a second façade around the layer of buildings, patches of colored textile as it were, referencing at the same time to the industrial past of this site as a mill. The Werfplein facade is the only facade which can be seen from the front. Here the colored slats are intensified and only sporadically interrupted by big windows with a view on the Werfplein.

Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Powder CoatingAxalta Powder Coatings EMEA
Design MailboxAmbrosia Design
Product Spec Sheet
Powder Coating
by Axalta Powder Coatings EMEA
Design Mailbox
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More