Refuge du Goûter

GROUPE H Architecture & Engineering as Architects

The New Goûter Refuge at 3,835 m on Mont Blanc


Positioned with stunning overhangs on the "Aiguille du Goûter" (Goûter Needle), the refuge welcomes mountaineers on the final stage of their conquest of Europe's highest peak. The building, a wooden structure with metal cladding, represents a real structural and technical challenge when faced with the laws of nature.


The programme: The refuge must accommodate 120 people. It has a floor surface area of 720 m2. The ratio set by the FFCAM, The French Federation of Alpine Mountaineering Clubs, the client, is 6m2 per person.


The building is designed on four levels :


- Level 0: foyer, cloakrooms, store room and 'engine' room. - Level 1: communal living areas including, in particular, a dining room with panoramic views and the kitchen. - Level 2: infirmary, dormitories and caretakers' apartment. - Level 3: dormitories.


The wet rooms and washrooms on each level provide a level of comfort that is much appreciated by the mountaineers and the caretakers.


All the furniture is designed to be in harmony with the spirit of the location - in spruce.


The foundations, structure and façades:


The foundations are designed to secure the refuge on its ridge, where winds can exceed 300 km/h. These are comprised of 69 pilings anchored in hard rock, with an average depth of 12 m. Bolted onto this complex infrastructure, the sub-floor consists of a solid grid of beams and horizontal braces, made from glue-laminated Douglas pine. Its construction brought to a close the first phase of the project (October 2010).


At the heart of the project, the wooden structure in fir or spruce has a volume of approximately 400 m3. In order to limit the CO2 emissions associated with transportation, the wood was cut from the region's own forests, primarily in the St.-Gervais district. The glue-laminated wooden structure and assemblies are produced using beams coated with resin sealant, while the floors are created using hollow beams, which are light and easy to handle. The façades are insulated using fibre-boards made from recycled wood.


The cladding is a satin stainless steel with low reflectivity, while the external wooden Velux windows are equipped with argon-filled triple glazing.


The construction method is based on the use of modules pre-fabricated in a workshop. Dimensioned so as to be suitable for transportation, they are pieced together on-site like a game of Lego.


The challenge lay in the assembly of parts transported by helicopter, with a maximum load of 550 kg, where the aim was to avoid static flights.


Throughout the duration of the exercise, the helicopter rotation efficiency was to be 30%. Completion of the structural and external work marked the end of the second phase of the project (November 2011).


An energy-self-sufficient HEQ building.


The refuge is designed to function totally self-sufficiently, with maximum use of the available resources and energy. Thermal energy, intended to melt snow and produce clean hot water, is provided by 50m2 of thermal solar panels installed at the foot of the building.


Electricity is generated by 95m2 of photovoltaic solar panels installed on the façade and on the roof.


A biomass co-generation system running on rapeseed oil acts as a back-up system, for the production of both heat and electricity.


The air is treated by a highly efficient, dual-flow ventilation system, contributing to the refuge's ability to offer comfort that is unrivalled at this altitude. Its flow is adjusted automatically depending on the number of occupants. Combined with the building's well insulated walls, this system ensures that the heating requirements are met primarily through the heat emitted by the occupants.


The sanitation system was one of the most complex design elements, given the altitude and the lack of oxygen (40% less than at sea level). Featuring a siphonic drainage system, the toilets use only 1.2 litres of water per flush. The treatment technology used is the same as that found in submarines, featuring vacuum sealed WCs, biological processing, oxygenation and membrane filtration, active carbon filtering and UV processing, enabling recycling in the WCs and urinals and the drainage of bacteria-free water into the natural environment.


The sole exception to the use of completely renewable materials is the storage of gas used in the kitchen for cooking meals and a fuel-powered back-up unit for the co-generator.


Architectural form


The harmonious design of the façade is first and foremost a response to the need to integrate the building into a protected site of European interest, the Mont Blanc massif.


Consideration of three constraints: structure, technology and meteorological conditions led to the adoption of an elliptical plan, enabling the achievement of a perfect ovoid shape.


The main axis of the ellipse was positioned against the prevailing westerly wind, in order to accelerate the masses of air on the sides of the building and to create a vortex on the rear section, facilitating the natural depositing of snow on the melting unit.


The shell of the building, consisting of 128 trapezoidal or rectangular bevelled panels - depending on the level - is covered in satin-finished stainless steel. These bevelled surfaces, like those of Mont Blanc, are illuminated alternately, based on the progress of the sun across the sky.


Project Team


Architecture: Groupe-H (www.groupe-h.com), DecaLaage (www.decalaage.com) Structure Wood Engineer: Charpente-Concept (www.charpente-concept.com) HVP Engineer : Cabinet Strem (www.strem.fr) Dynamic Thermal Simulation: Albedo (www.albedo-energie.fr) Foundation Structure: Betech (www.betechsarl.com) Building Economist: Cabinet Denizou

Refuge du Gouter

PAVATEX Benelux b.v. as Manufacturers

PAVATEX is delighted to contribute to the building of the new Refuge du Gouter, located at the bottom of the Mont Blanc. Really blended with the surroundings, the building combines aestheticism with energy efficiency. The high-quality wood fiber insulating systems made by PAVATEX have been chosen for this exceptional building site.


The building and the insulation of the new Refuge du Gouter, located at an altitude of 3 835m, are a human and technical challenge. Begun in 2010, the new building, owned by the Fédération Française des Clubs Alpins et de Montagne (FFCAM), would be opened to the public in 2013.


Really involved in the topic “sustainable building”, the FFCAM has decided to build a new refuge, which will be innovative and environment-friendly and which could accommodate ca. 120 persons. It will replace the old one built in the 60s.


Through the last refuges before the summit of the Mont Blanc, the Refuge du Gouter is considered as a jewel by the mountaineering community in the Alps.


Insulation in an extreme environment The structure of the building, which is 12m high and has an ovoid shape, was created to fit into the extreme environment of the high mountains thanks to its aesthetic and technical aspects. Focused on the sustainable development, the building is quite autonomous as regards electric energy, water and waste treatment. Combined with a very efficient thermal insulation, all these measures allowed the heating of the building.


For the insulation of the building, which is composed by wood, the FFCAM has chosen wood fiber boards. The semi-rigid wood fiber board PAVAFLEX, with a thickness of 240mm, was inserted in empty structures, which were prepared in workshop, transported by helicopter and put together on the building site. Then, PAVATHERM-PLUS insulation elements with a thickness of 80mm, combination of ISOLAIR and PAVATHERM, completed the system. Both products allowed the creation of a very efficient insulation, which protects the building against cold, in a region where there is snow throughout the year, ensuring also a perfect airtightness. Finally, a ventilated building envelope in stainless steel covers the insulating boards and protects the building against high winds, bad weather and the important variations of temperature.


An exceptional building site for a unique building!

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More