Refugio Ventolera

Refugio Ventolera

Architect
TATÚ Arquitectura
Location
Villa Serrana Lavalleja Department, Uruguay | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Marcos Guiponi

Refugio Ventolera

TATÚ Arquitectura as Architects

The Ventolera refuge is named this because of its enclave, it is in the highest area of a deep gorge, where it is exposed to a wind corridor. As well as inspiring its name, this exposure offers the refuge some amazing and exceptional views. In both cases the exposition becomes a part of the starting point of the project, how it is situated is an opportunity to build a closer relationship with the landscape.

photo_credit Marcos Guiponi
Marcos Guiponi

Firstly, the project is placed in an area dominated by a steep slope amongst the rocks, which is a characteristic mark of the area. Indeed, it is due to this topography that we decided to elevate the construction through a horizontal level that sets itself apart from the land. Because of this, the project gains a viewpoint condition, the refuge spaces are generated in an immediate perimeter and the interior main space is focused on the landscape. It is about a big viewfinder that projects the interior to the horizon of the mountain range, in a game that tries to introduce the natural scenery inside the shelter, creating a panoramic experience.

photo_credit Marcos Guiponi
Marcos Guiponi

Secondly, the topography offers two different positions. First, during the day the shelter is camouflaged because of the large window’s reflection, giving privacy and transparency inside. While at night the opposite happens. It generates an illuminated frame effect that highlights the interior of the project and becomes a light within the landscape of the Villa Serrana community.

photo_credit Marcos Guiponi
Marcos Guiponi

The interior layout is dominated by a main block that contains all required amenities (bath, kitchen, storage, installations...), thus separating the main social space from the private sleeping area. In the living room we opted for the strategy of organizing hierarchically the volume above the floor extension, with a double height space that enhances the projection experience to the landscape.

Team:
Architect(s) in charge: Leandro Alegre, Horacio Goday, Martin Olivera

photo_credit Marcos Guiponi
Marcos Guiponi
photo_credit Marcos Guiponi
Marcos Guiponi
photo_credit Marcos Guiponi
Marcos Guiponi
photo_credit Marcos Guiponi
Marcos Guiponi
Caption
Caption
Caption

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More