Reg Bartley Oval grandstand and kiosk

Reg Bartley Oval grandstand and kiosk

Architect
Lacoste + Stevenson
Location
Waratah Street, Rushcutters Bay NSW, Australia | View Map
Project Year
2011
Category
Restaurants
Brett Boardman and Lacoste + Stevenson Architects
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Stainless Steel MeshCarl Stahl Architecture
Banguette seating leatherSpinneybeck
WindowsAneeta Windows
Curved GlassBent & Curved Glass
TilingBettertiles
PaintDulux Australia

Product Spec Sheet
Stainless Steel Mesh
Banguette seating leather
Windows
Curved Glass
Tiling
Paint

Reg Bartley Oval Grandstand Refurbishment, Amenities Buildings and Kiosk

Lacoste + Stevenson as Architects

The revitalisation of Rushcutters Bay Park comprises the restoration of the Grandstand, the provision of new public amenities, ground staff facilities, a kiosk, reconfigured tennis courts and new plantings and pathways.


Three small two-storey buildings are placed directly behind the grandstand and contain public amenities on the ground floor and Ground-staff facilities on the upper level. They are lightly connected to the Grandstand on the first floor via a steel mesh walkway.


The brief included demolition of three buildings that surrounded and attached to the grandstand, cutting it off from the street and parkland behind.The design strategy was to restore the existing grandstand’s prominence in the parkland and create better physical and visual connections around it. In order to minimize the impact of the new additions, they are placed directly behind the grandstand and divided into 3 small buildings instead of one building, reducing the overall bulk and scale. The new buildings are set off the grandstand with a passageway between them. Connection between the new and the old is on the first floor via a steel mesh walkway that lightly bridges the four buildings allowing light to filter below. The new buildings are clad in the same weatherboard profile as the grandstand. This facade is punctuated with flower patterns at particular moments allowing light and air to filter into the amenities and staff rooms.


The kiosk is situated adjacent to the tennis courts next to the oval with views to the bay. Modest in scale, it consists of two equal interlocking rectangular forms which divide the building into kitchen/store/bathroom and internal cafe seating area. The Kiosk is clad vertically with hardwood timber boards some of which are routed with a flower pattern that seemingly dance across the surface. A generous timber deck surrounds the building and is shaded by a pergola of slender steel columns and stainless steel mesh supporting a range of species of climbing vines.

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More