RENOVATION OF GENTLEMEN MODE RETAIL AREA

RENOVATION OF GENTLEMEN MODE RETAIL AREA

Architect
EGM architects
Location
Oud-Beijerland, Netherlands | View Map
Project Year
2020
Category
Shops

Shopping Centres

Warehouses
Stijn Poelstra

RENOVATION OF GENTLEMEN MODE RETAIL AREA

EGM architects as Architects

Gentlemen Mode is a fashion store in the historical centre of Oud-Beijerland. In 2002 EGM refurbished the entire store by connecting a number of properties together to create one bright, open space. Now the front section of the store was in need of a fresh new look. This retail area is very visible from the shopping street outside. The chance to give the store’s image a powerful boost both visually and tangibly was therefore seized. The client’s wish was to make the interior feel like a boutique with lots of possibilities for the changing collections. EGM interiors translated this wish into a layered layout that offers plenty of potential for an extensive and high-end presentation.

 

High-quality presentation

Gentlemen Mode is a top-end fashion store. That is reflected in the high-quality presentation of the fashion collections, which change every season. Everything in the new design is geared to showcasing the merchandise in the best possible way. Warm colours turn the interior into a canvas that provides a neutral basis for the fashion and accessories. Of particular note are the ‘zero gravity’ shoe platforms in the open display units in the middle of the store. A built-in electromagnet allows the platforms to float and turn. The mannequins in the display windows doesn’t stand still either but turn slowly, offering perfect views of the various styles from both the street outside and the interior.

 

"Thanks to the 'personal shopping box', customers can set items aside and continue browsing.'

- Jeroen de Bruijn, interior architect at EGM interiors

 

Personal shopping box

A distinctive feature of Gentlemen Mode and its staff is the personal attention given to every customer. This attention is rooted in the interior design. For instance, individual elements have rounded corners to ease movement around the store. Wall displays include spaces where customers can hang or place items while they browse. These ‘personal shopping boxes’ offer customers the service of briefly reserving items or of trying out clothing combinations at their leisure.

 

Recognizable materials

Recognizable materials have been used to make the presentations even more unique. All new items of furniture are finished in ash veneer. Wall displays consist of a frame of anodized aluminium, ensuring that the structure of the material remains visible. The rear walls of the displays are made of HI-MACS coloured with a ceramic granulate. To highlight the transition from one material to the next, a small space is left between the frame and the wall. A striking ceramic floor with a natural stone look lends the interior its unique feel.

 

Flexibility 

The compact space in this area of the shop is optimally utilized by playing with depth. The row of five columns in the centre of the shop, one of which is load-bearing, adds a layered quality and orders the interior. Overhead, circles of light, some of them integrated into the ceiling and some varying in height, enhance the sense of spaciousness. Moreover, the flexible arrangement of the new wall displays makes maximum use of the space. Presentation shelves can easily be repositioned, allowing the shop layout to change with the collections. Each of the detachable shelves is fitted with LED lighting that switches on when the unit is attached. As a result, the flexible lighting scheme is optimally adapted to the changing presentations.

Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More