Résidence 6e Avenue
Ronan Mézière

Résidence 6e Avenue

naturehumaine as Architects

The project is located on 6th Avenue in the Rosemont-La-Petite-Patrie borough in Montreal. Starting from a two-story duplex built in the 1930s, the project consists of a complete renovation of the building into a single-family house with the addition of a mezzanine. The young family of 3 children, whose parents are passionate about architecture, wants to live in an urban and contemporary home that is organized around excentric and atypical living spaces.

photo_credit Ronan Mézière
Ronan Mézière

On the ground floor, the living spaces are distributed in an open area giving way to a sculptural staircase that unfolds vertically over three floors up to the mezzanine. All the spaces in the house are thus organized around the periphery of the staircase, which becomes the central entity of the project.

photo_credit Ronan Mézière
Ronan Mézière

Upstairs, the parental bedroom is located away from the children's bedrooms by the fault line in which the staircase majestically unfolds. On the mezzanine, this same void is capped by a generous skylight that provides soft and diffused light. The angular and sculptural cuts that shape the perimeter of the skylight provide an abundant supply of light.  The staircase, which by its articulation can recall the game of snakes and ladders, is fashioned from raw steel plates. Imposing, phantasmagorical, the staircase with its crossing of flights enlivens the space and personalizes the entire house.

photo_credit Ronan Mézière
Ronan Mézière

An analogy comes to mind with the famous black and white lithograph of the Endless Staircase by Dutch artist Escher where optical illusions are generated by rigged perspectives and impossible constructions.

photo_credit Ronan Mézière
Ronan Mézière

Remaining in tones of and black and white, the rear facade of the house is made of charred wood siding, vertical white painted pine slats and raw fiber cement panels. A rounded overhanging volume that houses the master bedroom protects a portion of the ground floor terrace from the elements. This east-facing projection volume brings morning light to its occupants while creating a soft gradient of light on its rounded shapes.

photo_credit Ronan Mézière
Ronan Mézière

The result as a whole is a unique house that bluntly explores the creative limits of a daring architectural gesture, while offering its occupants a stimulating and unusual place to live.

photo_credit Ronan Mézière
Ronan Mézière
photo_credit Ronan Mézière
Ronan Mézière
photo_credit Ronan Mézière
Ronan Mézière
Caption
Caption
Caption

Read story in Français

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More