Residence FSD
© Tim Van de Velde

Residence FSD

Govaert & Vanhoutte architects as Architects

Situated on the edge of a forest, residence FSD is shaped on its inclined terrain.

 

The steep slope perpendicular to the residence results in a one level concrete volume being visible from the street towards the north-east whereas a full two layers opens up towards the open landscape in the south-west.The street follows a more gentle slope. The primary entrance & a small car space on the right side of the front façade is on the highest point of the terrain. Going down the road, a secondary path becomes accessible for cars on the -1 level.  Passing a wooden façade beneath the concrete mass, the path ends in the garages. 

 

All the day functions reside on the upper level, where the view on the landscape is at its best. A kitchen & dining room near the primary entrance share the same space with a living room and a partially separated private office. The master bedroom, dressing & bathroom are on the east of the building. A small patio floods light into the master bath room.Towards the sunny side generous terraces form the outside space. A central wide stairs connects the two levels. All measures are taken to foresee an elevator later on. In case mobility becomes an issue, the parents can primarily live on one level.

 

All night functions,a garage & various storagesare on the level below.In the center a multipurpose room flanks the pool facilitiesclose by the pool.  Along a closed off night hall, three bedrooms & two bathrooms can be accessed. A larger terrace including the pool itself slides from underneath the terrace above. By moving the pool forward, it reaches more sunlight and also becomes more visible from the upper level.

 

Both levels are closed off from the street as well as the neighbors and completely open up towards the south-west lower landscape. Concrete canopies, carrying the terraces, shelter all bedrooms for a more intimate setting, but also block the sun.The living areas receive all the light possible. In the summer the sunlight is partially blocked from the trees. In the winter, the bare trees allow a maximum of sunlight to enter the house, causing free heating.

 

The house is imbedded in the inclined terrain.  Covering part of the building allows a certain elegance towards the plank textured concrete mass on the street side. A strong definition of outside space being a part of the architecture creates a clear boundary in between forest & building.The forest remains as a were, touching the house.

 

The swimming pool was partially reduced in depth, allowing an old tree stay where it is.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More