Residence VDB

Residence VDB

Architect
Govaert & Vanhoutte architects
Location
Belgium | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Tim Van De Velde
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersKeller minimal windows
ManufacturersVOLA
Exposed concrete Enjoy Concrete
ManufacturersFritz Hansen
ManufacturersLiving Divani
ManufacturersBassam Fellows

Product Spec Sheet
Manufacturers
by VOLA
Exposed concrete
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

Residence VDB

Govaert & Vanhoutte architects as Architects

The river Leie, that runs through the historic city Ghent is well known for its leisure boating. A bit further downstream from the city centre of Ghent, many boats reduce throttle or come to a full stop to have a look at a residence, quite different from the other houses along the river. Amidst a golf terrain like garden lies a sculptural concrete villa, grafted on the lifestyle of its owner.

 

The view from the river shows a long floating horizontal concrete framework that defines the ground floor, inside as well as outside. The ground floor holds all day functions, the pool area, and pool house. A second smaller concrete volume contains the master bed & bath room and two extra bed / bath rooms. A private terrace on the roof, linked only to the master bedroom, has a lowered floor towards the top of the volume, creating a private outside space with marvellous views towards the river and the garden.

 

The entire ground floor area is strongly directed towards the river. Most parts of the facade are completely glazed to allow as much visibility with the garden and river as possible. To allow more privacy, the wooden box like volume that holds the pool house, can be extended with sliding panels, to completely hide the pool area from the passing boats on the river. The front façade towards the street is partially closed by a wooden plane, holding 2 entrance doors and a gate towards the car elevator. An inclined plane allows the entrance on the elevated concrete slab of the framework.  The night quarters on the first level are completely opened up towards the garden, and closed off by concrete walls towards the street and river. Each bedroom has a private terrace.

 

Nightly activities reside underground. Descending the stairs along the glazed front façade, the bright ground floor becomes dark & cosy in the cave. Wood and black Moroccan tadelakt set the tone. The focus in the basement lies on the big window behind the bar, revealing the inside of the pool. The bar behind the pool window, a DJ booth, a glazed wine cabinet, the long lounge benches, the area for exclusive cars, a built in cigar cabinet, are the embodiment of an exclusive underground club.

 

Material Used :
1. Swimming Pool by "Bob Monteyne"
2. Exposed concrete by "Enjoy Concrete"
3. Fireplace by "De Puydt"
4. Terraces in Afrormosia wood & concrete prefab slabs
5. Basement floor in black Tadelakt
6. Front door & facade caldding in Afrormosia Lamellae

Read story in DeutschPortuguêsItalianoFrançais and Español

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More