Residência de Estudantes Santa Apolónia

Residência de Estudantes Santa Apolónia

Architect
Pereira Miguel Arquitectos
Location
Lisboa, Portugal | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
Fernando Guerra | FG+SG

Residência de Estudantes Santa Apolónia

Pereira Miguel Arquitectos as Architects

The project consists of an urban renewal intervention in an abandoned area along the railway Northern Line, between the Santa Apolónia and Xabregas stations. This parcel had an industrial use and consisted of a set of two buildings and a vacant lot owned by IP Património.

photo_credit Fernando Guerra | FG+SG
Fernando Guerra | FG+SG

The intervention involved converting this area into a co-living of the Smart Studios brand, which offers small functional studios in a condominium, with all facilities included (TV, Internet), kitchenette, private bathroom, and other amenities such as outdoor pool, gym and laundry.

photo_credit Fernando Guerra | FG+SG
Fernando Guerra | FG+SG

The intervention involved an expansion and change of use of the existing buildings, initially with a total of 136 studios, and finally with only 114 studios in the bigger building. It was a space with the stigma of an obsolete industrial occupation, with derelict buildings and at the time unoccupied. The project had as its main idea, the use of volume and location, to bring a new occupation to the area.

photo_credit Fernando Guerra | FG+SG
Fernando Guerra | FG+SG

This transformation took place in a decisive manner, with this entire area of the city completing the housing offer at affordable costs with quality. Instead of demolishing and building again, with very high costs, both environmental and temporal, economic and social, it was decided to adapt the building to new co-living and residential experiences. The typologies were adapted to the existing structural and compositional logic, resulting in a different, innovative and creative environment.

photo_credit Fernando Guerra | FG+SG
Fernando Guerra | FG+SG

The double ceilings were divided in half, windows were placed in the glass brick openings, the terraces were used for leisure spaces and the roofs for solar and photovoltaic panels. The entire structure was maintained and through its beams and pillars pass the new electricity and telecommunications channels, plumbing and all the infrastructure paraphernalia that feed the modern machine.

photo_credit Fernando Guerra | FG+SG
Fernando Guerra | FG+SG

On the façade, the rhythm of the vertical elements, pillars, pilasters and crevices was maintained, opening from time to time the new openings, with aluminum and glass frames. From the old it became the new, from the “terrain vague” it became part of the city. A new energy is now making this area reborn to the future.

Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More