Residential Tower For Students

Residential Tower For Students

Architect
Tangram
Location
Rotterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2022
Category
Individual Buildings

Housing
John Lewis Marshall
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Façade claddingAlumet
Tiles roof terraceZoontjens International BV
Aluminium framesIntal BV
PlantersMOSTERT DE WINTER
TerraceOranjedak

Product Spec Sheet
Façade cladding
Tiles roof terrace
Aluminium frames
Planters
Terrace

Residential Tower For Students

Tangram as Architecture & Urban Landscape

OurDomain Rotterdam Blaak is a contemporary community in a building that reflects the past.

The 70-meter high residential tower stands on a triangular plot in the centre of Rotterdam. The site was never rebuilt after the Nazi bombing of May 14, 1940. For a long time it was regarded too small and too complex to develop: against the onramp of the Verlengde Willemsburg, and between Wijnhaven quayside and Blaak avenue. Nevertheless, Tangram Architects have succeeded in creating a residential tower with 612 city apartments and communal facilities.

photo_credit John Lewis Marshall
John Lewis Marshall

The ambition was a sturdy building as a beacon of renewed self-confidence in reference to the reconstruction of Rotterdam. Sculptural expressions through mass, cantilevers and a heavy-looking facade package were not possible on this constrained site, so it was found in material use and detailing.

photo_credit John Lewis Marshall
John Lewis Marshall

OurDomain has deep window reveals, staggered joints and large ‘urban’ bay windows. By varying the thickness of the joints between the facade elements and the deep window openings, a suggestion of staggered blocks has been created. This is reinforced by the glass surfaces on ground floor level that are set back.

photo_credit meijeske fotografie
meijeske fotografie

A building with a story

The prominent facade panels were designed by architect Charlotte ten Dijke, inspired by a historic photograph of the ruined city. The aluminium panels were subjected to a double etching and anodizing process. This creates different shades of color and gloss, depending on what angle the sun hits the facade.

photo_credit John Lewis Marshall
John Lewis Marshall

With its distinguished shape and layered facade panels, the residential tower expresses the collective memory of Rotterdam. It tells the story of the place and its eventful history, but above all, it expresses hope.

From an urban planning point of view, OurDomain is the last piece in the puzzle of the reconstruction of the city. The building closes the 'gap' in the urban facade that encircles the city centre and creates a new 'gateway', and it provides an active street life on all sides with an inviting base.

photo_credit meijeske fotografie
meijeske fotografie

Unique and fitting in the context

OurDomain is distinctive but also visually related with surrounding buildings. The building mass has two height lines (25 and 70 meters) that correspond to the ‘neighbors’ including the historic building of the Willem de Kooning Academy.
The residential tower has two ground floors at the Verlengde Willemsbrug and Wijnhaven levels. The split-level plan of the tower and the restaurant connect these levels. At connections and entrances on different levels there is maximum openness and visibility onto the street. As a pivotal building between the Wijnhaven and the City center, it also has public functions such as a bar/restaurant and a hairdresser.

photo_credit meijeske fotografie
meijeske fotografie

Human scale

OurDomain is a community. To make city living in a small apartment enjoyable, many collective facilities and meeting spaces have been added to the building, such as a city lounge, game room, laundry room, cinema, music room, gym, study room and bar. The icing on the cake is the spectacular 600 m2 roof terrace with a 360 degrees view over the city and the river Meuse. Altogether this renders OurDomain into a high-rise building on a human scale.

photo_credit meijeske fotografie
meijeske fotografie

The building also meets important sustainability requirements. Facade materials are recyclable, the untreated concrete reusable, and the prefab elements removable.
Sustainability in a dense city also means limiting vehicular traffic. OurDomain does not provide car parking, it has the largest bicycle park in Rotterdam.

photo_credit Jan de Groen
Jan de Groen

Team:

Architecture & Urban Landscape: Tangram

Photographers: John Lewis Marshall, meijeske fotografie, Jan de Groen

photo_credit John Lewis Marshall
John Lewis Marshall
Project Credits
Architecture & Urban Landscape
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More