Restructuring Sara Weill-Raynal nursing home

Restructuring Sara Weill-Raynal nursing home

Architect
Avenier Cornejo architectes
Location
180 Rue Pelleport, Paris, France | View Map
Project Year
2021
Category
Care Homes

Nurse Housing
Charly Broyez

Restructuring and extension for Sara Weill-Raynal nursing home

Avenier Cornejo architectes as Architects

To Sara...
Rechristened Sara Weill-Raynal as a tribute to the Parisian doctor and Socialist activist of that name, the former Belleville nursing home in the 20th arrondissement welcomed its new residents on 17 May after a five-year refurbishment programme. 

photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez

Revelations about living conditions in certain nursing home have made elderly care into a burning issue. In this troubled context, the refurbishment of the Sara Weill-Raynal facility by Avenier Cornejo offers spatial responses that improve the lives of both residents and care staff.

photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez

The renovation is one of the construction and restructuring initiatives carried out by the Centre d’Action Sociale de la Ville de Paris (CASVP) whose aim is to improve the quality of care facilities across Paris. 

photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez

The main aim of the project is to establish a sense of programmatic coherence and urban legibility in a dense and highly constrained site. This involves ensuring the new building relates harmoniously to its immediate neighbours by aligning it with the building at number 178 Rue Pelleport from ground to fourth floor. 

photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez

Increasing the volume of the building within the constraints of local planning regulations, with setbacks on the fifth and sixth floors, has made it possible to add 460 sq.m. of floor area and to increase the number of resident rooms from 89 to 94. The presence of a protected green space made increasing the built volume impossible on the garden side. 

photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez

The structural work that has been carried out reflects both respect for the existing building and economic frugality, retaining as much of the existing structure as possible and adding an extension with its own structural system and its own foundations.

photo_credit Simone Bossi
Simone Bossi

The interior has been redesigned to adapt to the new requirements of the programme, placing the human dimension at the heart of the project. As in a family home, the dining rooms are places to meet and mingle. Central and open to the horizontal circulation areas, they are friendly and bright, encouraging residents to use them for group activities. Wellbeing is a central concern, with ergonomically designed rooms and facilities bringing residents and carers all the comfort they need. 

photo_credit Simone Bossi
Simone Bossi

As well as providing carefully thought-out responses to functional requirements, the project makes strong commitments to its future residents. The rooms are designed as fully-fledged living spaces with subtle finishings: wood panelling, bright floor coverings, attractive colour schemes… every effort has been made to create a calm, well-adapted and fulfilling environment.  

photo_credit Simone Bossi
Simone Bossi

The generously proportioned windows, equipped with sunshades, bring in natural light and maintain a connection with the city while protecting residents’ privacy. This dialogue with the urban surroundings is also embodied by the façade, which uses a material that forms part of the identity of the neighbourhood, namely brick. 

The architects have opted for the flat, attractively textured “Kolumba” bricks (528 x 108 x 37 cm) developed by Peter Zumthor and Petersen Tegl for the Kolumba Museum in Cologne. 
Once again, this choice reflects their eagerness to give the facility and its users a sense of nobility and dignity, doing away with negative preconceptions about care homes.

photo_credit Simone Bossi
Simone Bossi

As a result of making the facility standards-compliant and restructuring the residential areas, all 94 rooms have their own en-suite bathrooms. This modernisation goes hand in hand with a highly focused response to current environmental challenges in the design and management of the facility. Certified haute qualité environnementale (HQE) and bâtiment basse consommation (BBC), the building offers optimised energy performance.

photo_credit Simone Bossi
Simone Bossi

Sensitive design
With its sensitively designed spaces opening onto a sheltered garden planted with trees, the Sara Weill-Raynal facility offers ample opportunities for gentle walks in the open air. Protected from the hustle and bustle of the street, the path that winds through the garden is adapted to residents’ mobility needs, providing regular resting spots furnished with wide benches.

photo_credit Simone Bossi
Simone Bossi

Views that connect
Both respectful of user privacy and open to the outside, the building establishes a subtle rapport between interior and exterior. The brick mashrabiya screen punctuating the main façade creates a delicate connection between the common areas and the ground floor on the street. 

photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez

Kolumba brick
Kolumba brick was developed in 2000 by Peter Zumthor and Petersen Tegl for the Kolumba Museum in Cologne. Avenier Cornejo has used this iconic flat brick (528 x 108 x 37 cms) for the façades of a 6-storey nursing home on the Rue Pelleport in the 20th arrondissement of Paris. Inspired by the authenticity and durability of this material, Christelle Avenier and Miguel Cornejo offer residents and carers an atmosphere of dignity and calm from the interior spaces to the garden. By the same token, they have provided the Rue Pelleport with yet another contemporary architectural feature: after Soler at number 99, Borel at number 131 and Bruther at number 135, we now have Avenier Cornejo at number 180. Who would now say that this is a deprived neighbourhood?

photo_credit Charly Broyez
Charly Broyez

Team:

Architects: Avenier Cornejo Architectes

Project managers: Christelle Avenier, Miguel Cornejo, Pierre-Nicolas Georgeton,

Olivier Saramito, Pierre Szmul, Jean-Remy Turot. 

Project team: EVP Ingénierie [structural eng.], B52 [HVAC]

Bureau Michel Forgue [quantity surveying]

BASE [landscaping]

IDDEA [asbestos removal]

ETAMINE [green credentials]

Client: Centre d’Action Social demla Ville de Paris (CASVP)

Consultant: SemPariSeine

Caption

Green credentials:

• NF Habitat HQE – renovation of care facility

• City of Paris Climate Plan

Caption

Construction:

First fixing: COLAS

Second fixing: SOGEFI – MOREAU

Electricity: LGE

HVAC: TIV

Exterior fit-out: TERIDEAL

Photographers: Simone Bossi, Charly Broyez 

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More