Ringdijkpark

Ringdijkpark

Location
Aalsmeerderdijk, Aalsmeerderbrug, Netherlands | View Map
Project Year
2015
Category
Parks/Gardens
Sebastian van Damme

Ringdijkpark

DELVA as Landscape Architects

Ringdijkpark is a robust ecological landscape park for humans and animals in the Haarlemmermeer. Our design enters into a powerful dialogue with the three existing, typically Dutch landscapes in the context: ring canal, dike and polder.

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

The area is an elongated zone between the historical residential area along the Ringdijk and the economic activities of Schiphol Airport. With the Ringdijkpark, two different functions – pleasant living and economic activity – can exist at a short distance from each other. We not only place a buffer between the two zones, but also give the park a social, aesthetic and ecological added value. At neighbourhood level, the landscape park offers a new place to relax in nature, but also makes a contribution to the longer chain of green spaces and ecologies in the Haarlemmermeer.

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

With a simple relocation of land, we simultaneously create a new water where new underwater fauna and flora can develop, and a slope that forms a natural and subtle boundary between the district and the airport. The powerful interplay of lines in the new slope gives the landscape park a robust and recognisable appearance.

The Ringdijkpark forms a new link between the Ringdijkvaart and Geniepark. A smaller ditch runs from the ding dike to a small dike that provides access to the dike houses. Behind it are the vast open water and free fields for activity. With seating elements, the elevated promenade provides opportunity for visitors to relax and the slopes with a rich mix of planting end the park.

photo_credit Sebastian van Damme
Sebastian van Damme

Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More