Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
External metal carpentrySCHÜCO
RoofArcelorMittal Construction
Electrical systemEiffage Energie Systèmes
Sectional doorsHörmann KG Verkaufsgesellschaft
Lifting devicesSchindler Elevator
Metal carpentry structureWolf System

Product Spec Sheet
External metal carpentry
by SCHÜCO
Electrical system
Lifting devices
Metal carpentry structure

Rixheim II

MFA architects as Architects

A new architecture acts by affinity with the existing architecture to build a new complexity.

The architectural proposal seeks an expressive relationship between the volume of the existing project and the environment, by proposing a principle of implantation that operates a strong relationship with the present and future context. Our proposal scrupulously respects the program, in a logic adapted to each function in the desired configurations and surfaces.

 

Three intentions characterize our new building: the first in the dialogue of functions with the existing architecture while respecting the program; the second in the volumetric attraction and the maintained expression of the two buildings and finally with a new look at the surrounding environment.

 

The volume is confronted with its context, landscape on the one hand and architecture on the other. The proposed principle remains in line with the strong points of the concept, even if we have sought to go beyond a simple gesture, by seeking a measure, a tension between the defined spaces (courtyard and landscape), a balance with the old building,by finding in an origami roof resting on the ground, reflective and light towards the landscape preserving a logic of economy, in a prefabrication, by forging the more dynamic overall image with its environment.

 

A rhythm of the structure with a clear logic, realizes a project by making it simpler in construction, while keeping the coherence and expression of the image in relation to the needs of the project owner. A structural sequence punctuated by variable spans from 4.5 to 5.5 to 6.5 meters depending on the requirements of the program and according to the internal activity spaces on both floors. This layout idea suggested very different facades: the North facade, compact and sober, thanks to a studied integration of technical elements such as the numerous sectional doors and the porch roof, displays an image that is always expressive and communicative with the existing building and the internal courtyard.

 

A new look is emerging. A canopy, developed by sliding the facade 3 meters inwards, gives continuity to the built front and offers protection to all staff during inclement weather. The same porch roof hollows out the built volume on the east and west wings, adapting perfectly to the needs of the program; the west facade favors the main entrance, creating a protected and illuminated parking space thanks to overhangs of about 6.5 m. On the other side, the same hollowed-out volume provides a covered storage space on the east facade. The south facade becomes the natural extension of the roof, appearing as a single envelope.

 

The work of the forms of this dynamic hull, marries heaven and earth. The "mirror" effects nourish the landscape with these spatial and changing interrelationships. The protections are skillfully treated, as well as the light management.

 

This double skin thus participates in the life of the building and in the landscape spectacle.

 

The translucent polycarbonate provides good diffused natural light in the workspaces inside the building and, at night, allows part of the building to be illuminated in continuity with the existing one, the light strip indicating the new Technical Center from Rixheim.

 

The perforated stainless steel vertical venetian blinds protect the polycarbonate facade from any solar overexposure, considering that it takes in its shape the large, mirrored porch roof and becomes the unifying element of the entire project.

 

The overall image becomes naturally coherent and fully participates in the landscape. The strong visual impact is the forerunner of a characterized and voluntary urban development. This ensemble will remain the symbol of urban renewal while respecting existing identities and an essential landmark.

 

Material Used :
1. Concrete structure: C.L.Bsarl – Witzenheim (FR)
2. Metal carpentry structure: Système Wolf sas – Leutenheim (FR)
3. Roof: Schoenenberger sa – Colmar (FR)
4. Façade cladding: Schoenenberger sa – Colmar (FR)
5. External metal carpentry: Jacob sas – Lutterbach (FR)
6. Sectional doors: Bergheimersarl – Gundershoffen (FR)
7. Ceiling: Régoplatreriesarl – Lautenbach (FR)
8. Electrical system: Eiffage Energie – Wittenheim (FR)
9. Hydraulic system: Equipements Vonthronsarl – Sainte-Croix-en-Plaine (FR)
10. Smith: Roman sarl – Blotzheim (FR)
11. Internal metal carpentry: Menuiserie Kleinhenny Pierre sas – Illzach (FR)
12. Lifting devices: Schindler – Velizy Villacoublay (FR)
13. Vrd : Lingenheld sas – Dabo (FR)

Main suppliers:
1. Roof: Arcelor Mittal
2. External metal carpentry: Schüco
3. Polycarbonate: Akyver® Panel / Akyver® Connect
4. Sectional doors: Hormann

Read story in FrançaisDeutschPortuguêsEspañol and Italiano

Project Credits
Economie
Structure (concrete)
Metal carpentry
Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More