RONDA | Detached House in Costa Garraf

nook architects as Architects

In between the Garraf Nature Park and its beach lies a home that, courtesy of the area’s hilly terrain, offers view of the coast and the Mediterranean Sea.

photo_credit Del Rio Bani
Del Rio Bani

The structure dates to the 1960s and originally contained two floors and a rooftop addition, accessible via an outdoor spiral staircase. The building, whose original shape had been deformed by a series of small additions, was in a general state of disrepair as a result of deficient maintenance, and the pool was poorly connected to the rest of the property, rendering it difficult to use.

photo_credit Del Rio Bani
Del Rio Bani

The owners wanted to showcase the original construction, modernise it and make it more comfortable from both a functional and energy standpoint. The new programme had to be readjusted, creating more diaphanous spaces and integrating the rooftop addition functionally into the rest of the home. Also essential was the work to enlarge the façade’s openings and open the inside up to the exterior, enhancing the views of the sea.

photo_credit Del Rio Bani
Del Rio Bani

The entire building was completely remodelled to make it more energy efficient and sustainable. The façades, roofs and terraces were restored to mitigate conditions produced by moisture and enhance the home’s thermal comfort and insulation, reducing its energy consumption in the process. The fixtures were modernised and a new aerothermal HVAC system, equipped with underfloor heating and a heat pump, were installed. While little was done to the home’s overall shape, in effort to get back to its essence, the structure was stripped of all decorative elements and outbuildings. Significant changes were made to the composition of the façades and their openings in order to meet the requirements of the new interior layout and improve the connection with the outside.

photo_credit Del Rio Bani
Del Rio Bani
photo_credit Del Rio Bani
Del Rio Bani

The project envisaged a new interior layout, particularly on the first and second floors, which now revolve around a new interior staircase that leads up to the second-floor terrace, home to a new swimming pool which serves as a dividing line yet engages the surrounding landscape. This operation has breathed new life into the rooftop addition, which is now home to the master bedroom. The old swimming pool was modified to regularise the perimeter and improve the connection with the rest of the outdoor spaces.

photo_credit Del Rio Bani
Del Rio Bani
photo_credit Del Rio Bani
Del Rio Bani

In terms of materials, the project looked to create bright, neutral and timeless spaces. Stone and earth surfaces were used in combination with bespoke furnishings and natural oak floors in the bedrooms, turning the spotlight on the views of the sea and the exterior surroundings. In effort to blur the boundaries, the same materials were used in the spaces adjacent to the home, particularly the terraces, which serve as an extension to the inside. This idea was further bolstered with a selection of colours that is more in line with the surrounding area and its relationship with the sea. In particular, the combination of green hues and natural wood colours mimics the region’s characteristic pine groves.

photo_credit Del Rio Bani
Del Rio Bani
photo_credit Del Rio Bani
Del Rio Bani

The bespoke furnishings, which delimit the interior spaces, are also particularly important in their layout and functionality. The project also included a new colour scheme.

photo_credit Del Rio Bani
Del Rio Bani

The result of the restoration is a contemporary home in which natural light, the views offered by the immaculate location and the dialogue between the interior, the patios and the exterior take centre stage.

photo_credit Del Rio Bani
Del Rio Bani

Team:
Architects: nook architects 
Contractor: DGA
Structure: Francesc Gorgas
Quantity surveyor: Idò Estudi
Photography: Del Rio Bani  

photo_credit Del Rio Bani
Del Rio Bani

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More