ROOVICE Office

ROOVICE Office

Architect
Roovice
Location
Yokohama, Kanagawa, Japan | View Map
Project Year
2022
Category
Offices
Akira Nakamura

ROOVICE Office

Roovice as Architects

Roovice recently relocated its office onto the 11th floor of a 55 year-old commercial building in Kannai, Yokohama. The previous location is set to be demolished soon, therefore we had to find an alternative working space for the company. Besides, the studio has been increasing its team lately, making us look for a more generous space.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

Roovice’s previous office was characterised by a domestic ambience with particular attention to spaces for employees to relax and rest. We reject the idea of a merely efficient and undistracting workplace: instead, we encourage everyone to take time for themselves and avoid stress at all cost.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura
photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

This project wanted to include diverse rooms meant to allow the team to socialise and take a break when needed. A kitchen with a large counter, a living area, a small gym, a locker and a shower were designed to make it enjoyable for the employees.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura
photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura
photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

The centre of the plan is occupied by the desks, custom made with SPF wood, placed alongside the windows. These are meant to maintain the costs low and to resemble a Western-style antique table.

The windows run through the whole facade bringing a touch of Showa Era character inside, thanks to the peculiar rounded corners commonly used in that period.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura
photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura
photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

Just in front of the openings, the living area is composed of tailored mid-century style coffee tables, surrounded by crafted ita-uba timber benches. Between living and the kitchen, various plants and flower pots transmit a calm sensation. Combined with the majestic sight of Mount Fuji overcoming Yokohama’s high-rise buildings, the living room becomes a comfortable spot for receiving informal meetings.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

The kitchen develops along the southeast side of the office, perpendicularly to the staff desks creating a disconnection between the two. The custom-made kitchen table encloses the room providing enough space for sharing a meal together or hosting parties with guests. The dining area is covered in white 10 cm square tiles that were used predominantly during the Showa Era. These grant a pleasant and calm feeling as opposed to the raw texture that characterises the other parts of the office.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

The furniture has been carefully chosen and designed to make elements of different ages and tastes coexist in a timeless space.

For instance, the zabuton (a typical cushion used for tatami rooms) on top of the benches is an example of merging traditional elements with new crafted furniture. The same role is played by the noren (traditional Japanese fabric divider) that hides the storage shelf. This contrast between old and new, is meant to express our philosophy towards renovation: a vintage element without its typical environment still has potential and can mould a space.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

The entrance hall doesn't head directly to the main office since it’s intended to work as noise insulation from the public units outside. Because of that, two doors in the hall lead to different spaces: the front one to the workplace while the side one to the meeting room. The latter is accessible from the main space too and is designed for providing guests a domestic atmosphere. Indeed, the entry and meeting room pavements are the only finished floor, as opposed to the raw concrete used for the other spaces. The mid-century cupboard and seats evoke a shade of vintage, while the windows deliver a view over the entire place.

photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura
photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura
photo_credit Akira Nakamura
Akira Nakamura

Refinement requires experience and attempts, and designing our head office represented the best opportunity to push our visions and strengthen our knowledge. If your aim is to change the development of the country, first you have to make sure which way to follow.

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More