RUG Research Laboratory

RUG Research Laboratory

Location
Groningen, Netherlands | View Map
Project Year
2008
Category
Laboratories
Stories By
UNStudio

Research Laboratory

UNStudio as Designers

One of the strongest principles of contemporary architecture concerns the integral treatment of the volume; ideally, each of the five facades should reflect clearly what happens inside. The relationship between the building’s usage and its appearance should be transparent and logical. There should be no prioritization of front, back and side elevations as such; instead pure functionality should dictate where openings or details that emphasize certain user-related aspects are placed.


But what happens when a building is asked for that forbids this type of logic? The research laboratory in Groningen will be visited by very few people; on the inside it is a stark, technical environment, with only limited office space. The relationship between outside and inside is almost non-existent. Yet, the building is on a prominent location, passed-by daily by swarms of students and staff of the medical campus of Groningen University. And, at the same time, it needs to be more than a just skin wrapped around an unimaginative box, because the requirements, albeit technological in nature and never to be set eyes on by more than the handful of people authorized to work in this laboratory, are real and complex.


In response to this quandary, UNStudio has designed a deceptively simple envelope constructed from flat, vertical aluminum slats, which, in places, are twisted outwards in bowed forms. Thus, tall, vertical undulations are generated, which present an open or a closed aspect depending on the angle under which they are viewed. This optical effect enlivens the restrained facades, which is made even stronger by the application of bright colours to the flat surfaces that are created by twisting the aluminum slats sideways. On the lower level the colour yellow is used, which gradually changes to green towards the top of the building. The particular shade of green that was chosen reflects the public garden on the corner of the Oostersingel and the Antonius Deusinglaan opposite the building. Consequently, the laboratory, while minimizing or even prohibiting both the incursion of daylight and views into the building, still responds to its surroundings, offers some visual stimulus and, through the optical effects, presents a semblance of transparency.


In the interior, two internal vertical voids allow daylight to enter the interior whilst ensuring that visibility from outside is avoided. These glass voids therefore function as a form of internal facade. By employing the voids, lift shafts and facade structure as constructive elements which ensure stability it becomes possible to create a mostly column-free space within these existing vertical supports. The two voids have the geometry of asymmetrical truncated cones which mirror each other vertically; so that where one has its wider end at skylight level, the other has its wider end at ground level. Shared walkways surround these internal voids, creating a clear organisation whereby dark corridor systems can be avoided. The individual laboratories are situated around the cones and are accessible directly from the shared walkways. This organisation turned out to be more efficient than the common laboratory organization with corridor systems, because of the reduction in the amount of circulation space.


The activities within the Research Laboratory require the separation of four microbiological levels. At the lowest level are the supporting areas including the reception area, the administrative spaces on the second floor and the dispatch area on the ground floor. The laboratory areas are divided into three microbiological levels, each with its own accessibility grade and hygiene screening level. The main entrance to the research laboratory is on the second floor, where it is linked to the central walkways of the WMF building by a footbridge. On ground level there is an entrance where small transport vehicles can deliver and collect goods without causing interruption. The materials used in the design are chosen to comply with the requirements of a laboratory setting. Therefore a homogenous polyurethane floor and wall treatment is employed. The colours used in the laboratory spaces are chosen with regard to the requirements of the technical programs, whilst the use of colour in the central supporting areas is lively and bright. Walls and floors share the same colours. On the ground floor, where daylight is at its lowest, yellow is used. Per floor this colour then deepens through to orange and finally to red on the uppermost level.


Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More