Sagrada Familia’s interventions

Sagrada Familia’s interventions

Architect
COMA Arquitectura

2BMFG arquitectes
Location
Sagrada Família, Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2018
Category
Shops

Temples
Josep Daudé ©Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Familia
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Bathroom walls Trespa
Bathroom mechanismsAQUA CONTROL
Sound ElementsBose
Climate controlCLIMAFRED
LightingERCO srl
manufacturer sliding doorsManusa

Product Spec Sheet
Bathroom walls
by Trespa
Bathroom mechanisms
Sound Elements
by Bose
Climate control
Lighting
manufacturer sliding doors
by Manusa

Sagrada Familia’s interventions

COMA Arquitectura as Architects

The commission arrived in 2016 and ended in 2018, involving the full renovation of five spaces (1032 m²) in the Temple of the Sagrada Familia.

 

The full project has been carried out in a comprehensive way through a design that is simple and respectful towards the already built surrounding, with simple lines and volumes that seek to integrate into the environment and preserve each of the original Gaudí elements. Likewise, an attempt has been made to incorporate all the installations and structures in a way that minimizes their impact, while providing the spaces with great functionality and comfort.

 

Montserrat and Mercè Cloisters

The project aims to convert the cloisters of the Sagrada Familia into multi-purpose rooms. The Cloisters were originally conceived by Gaudí as open ambulatory spaces that connect the temple’s façades with the sacristies in its corners. Once the construction of the Temple is complete, this will be their configuration, but while the works continue, its use has been redefined.

 

The final result consists of two elongated spaces, with large windows on both sides. Their roofs and façades with typically Gaudinian geometric definitions use materials such as stone, concrete and ceramics. At the back of the Cloisters, a free-standing module has been created containing stage, lectern, audio-visual and projection equipment, installation and climate control elements, as well as peripheral spaces for bathrooms and store rooms. The material used for the two spaces has been wood: oak in the Mercè Cloister and beech in the Montserrat Cloister.

 

Museum space, new main shop, and museum’s public bathrooms

The starting point was the unification of the exhibition spaces and the gift shop area in the museum's current itinerary, located in building’s basements. These spaces alternate vaulted ceilings and façades with Gaudinian geometries, and also with structures that are more typical of 70s and 80s prefabricated construction systems. Another drawback of the project was finding different floor levels due to the location of foundation elements which are distinctive of the Temple and that were not to be affected.

 

The overall result of the architectural intervention is, above all respectful, functional, with simple lines. As regards the installations and their integration, it is complex but efficient and, most importantly, it is hidden, which makes it possible to achieve a clean spatial image in all the interventions.

 

The satisfaction of intervening in a building of these characteristics, the teamwork with the Temple’s technicians and the desire to perfect and learn are other aspects that add value, even if invisible, to this great project.

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More