Sahid Kuta Lifestyle Resort

Sahid Kuta Lifestyle Resort

Architect
PT ENVIRO TEC INDONESIA
Location
Kuta, Indonesia | View Map
Project Year
2012
Category
Hotels

Wellness Centres
Guo Jie from Beton Brut

Sahid Kuta Lifestyle Resort

PT ENVIRO TEC INDONESIA as Architects

Sweeping 250 metres along a bustling beachside street, the Sahid Kuta Lifestyle Resort offers a new lifestyle hub typology. The project covers 3.2 hectares and contains two zones: the ‘Beachwalk’ retail lifestyle hub and the five-star Sheraton Bali Kuta Resort. The design concept was inspired by the terraced paddy fields that dot the Balinese landscape.


The name ‘Beachwalk’ is suggestive of a sensory dimension. Semi-open and naturally ventilated, Beachwalk consists of a series of terraced landscaped plates that create a ‘soft’ environment and serve as viewing decks. The looping circulation eliminates dead-end spaces. Roofs take the shape of a local farmer’s hat. Hanging vines and water channels contribute to the resort atmosphere. The material for this project mostly from local material & environmental friendly. Like the retail floor at Beachwalk which using teracotta, produced locally in Bali, also local high-grade paras stones. A soft veil of hanging vines and shallow water channels around the periphery of every building plate contribute to the lifestyle resort’s atmosphere of layered poetic idiosyncrasy. The development is perched on a landscaped deck that is elevated above street level. The earth-coloured base wall is lined with deep terracotta colour tiles in ‘Majapahit’ proportioned sizes which depict the islands of Indonesia – including Bali. It seems to be floating on a strip of water. The water flows down from the oasis (the ‘heart’ of Beachwalk) to the stone-terraced entry where the base walls are flanged on both sides.


The hotel also takes an ‘open’ design concept. The arrival sequence involves vehicular access through a small patterned lane before a double-volume lobby space delivers a spectacular and unhindered sea view. Two sets of U-shaped hotel wings gesture toward the sea, with gardens at the centre of each wing. The double-loaded hotel rooms are diagonally oriented to allow all guests to enjoy the sunset from their private balconies.


The Sahid Kuta Lifestyle Resort breathes new life into the old Kuta that we know and love. Through its creation of semi-outdoor garden spaces, the necessity for air conditioning is minimised. By using locally available and recycled materials, local industries are promoted and consumption of resources during transport is reduced. In addition, the architects applied a rainwater collection and water recycling system for maintaining the water features and gardens to reduce the stress on Bali’s already overburdened water supplies.


The project represents the architects’ push toward environmental and social sustainability in the built environment

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More