Saint-Donat residence

Saint-Donat residence

Architect
Cardin Julien
Location
Lac Archambault à St-Donat, QC, Canada | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Olivier Blouin

Simplicity makes an impression

Cardin Julien as Architects

This country home is located in Saint-Donat in the Laurentians. It was built on steep, wooded terrain bordering Lake Archambault. The land, measuring over 1,600m2, features dense vegetation that provides shade and cooling during the summertime. 

 

Built over 40 years ago by the current contractor’s father, this family chalet required significant renovations to meet the present owners’ needs, including making it more comfortable for the summer and winter seasons. The clients wanted to preserve its existing charm while creating a modern, up-to-date environment. The addition of outdoor areas for enjoying nature and the creation of spaces to facilitate year-round sporting activities was a top priority.

 

The chalet was expanded northward and westward. To the north, the extension includes a garage, storage spaces for sporting equipment, and a mudroom. To the west, a new three-season space prolongs the amount of time the owners can spend outdoors and offers an incredible panorama of the surrounding forest. The two new extensions, which are outfitted with dark wood, mirror and enrich the existing structure. 

 

The existing patio, which faces the lake, was extended to connect with the new three-season space, creating an essential outdoor surface for enjoying some sunshine. The solid wood railing was replaced by a glass wall, giving way to an unobstructed view of the lake and lush vegetation.

 

The western facade was opened up and both the width and height of the kitchen windows were expanded. The main living area is now brighter from sun-up to sundown. The original kitchen was reorganized and made to be open-concept. These changes made the space more functional, lending to gathering around a large island that has become a beacon of family time.

 

The materials used in the renovated areas complement the existing design, while still giving off a modern vibe. The original stone fireplace and the wooden beams, ceiling, and walls complement the modern, sleek design of the kitchen, veranda, and entranceway. Only a few decorative elements, such as the stools made with tractor seats, the light fixture designed with a wooden wheel, and some industrial elements were integrated into the decor as a nod to the home’s history. 

 

Following its transformation, the chalet now meets the whole family’s needs, no matter the season. This Saint-Donat residence is now in perfect harmony with its history and the nature that surrounds it, becoming a true haven of comfort and warmth. 

Read story in PortuguêsItalianoDeutschEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More