Saint Etienne Offices

Saint Etienne Offices

Architect
Manuelle Gautrand Architecture
Location
Saint-Etienne, France | View Map
Project Year
2005
Category
Offices
Philippe Ruault

Saint Etienne Offices

Manuelle Gautrand Architecture as Architects

The site is a vital liaison point between the centre of Saint-Etienne and the new Chateaucreux neighbourhood, to which it forms a major entranceway. It also constitutes a pole grouping several government bodies that will set up there : Regional Development Authority, Tax Services, Epora, Saint-Etienne Métropole, and so on. Service and leisure facilities will also be part of the mix: shared corporate restaurant, café, tourism bureau for the metropiltan area. The idea is to develop a long built ‘continuum’ on the site to interact with adjacent streets. A linear construction that rears up and unfolds but also hugs the ground line to form a low accessible building - one that opens spacious courts and lifts bold overhangs. Each of its large bays serves an access route: the main portal opens to the concourse on avenue Grüner, which draws pedestrians into the project in a sliding movement. A high ceiling shelters and magnifies this entranceway, which is the finest and largest of three. The other two large ‘ports’ open the project to the streets that irrigate the lot, interconnecting pedestrian itineraries in the area.


Our desire for continuity in construction does not simply reflect the idea of building a legible and unitary urban landmark, it also provides the flexibility that the project needs. In fact, the principle behind this continuum is to imagine a set of ‘communicating parts’ that enable the user-administrations to merge into a whole, one and all, and to evolve according to their needs in harmony with those of other tenants. The absence of breaks in surfaces will ensure that things remain open-ended, with the possibility of extending or reducing space.


The project is like a large ‘Aztec serpent’ rising on the lot. Its body has three identical outer faces, and an underside that is different: a skin of silvery transparent scales and a bright yellow ‘throat’, shiny and opaque. This dual treatment of surfaces obeys a simple logic shared throughout, which aims at expressing clarity in folds. Depending on these movements, the yellow underside is either a floating canopy or an interior vertical wall, accompanying internal pedestrian movements with its rich luminous presence. The nearness of so much gorgeous yellow brightens up pavements and glazed elevations, casting golden washes over them like sunlight…This is a project that is about bringing together yellow and grey, silver and gold.

Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More