Salesian Community House

Salesian Community House

Architect
MSMR Architects
Location
United Kingdom | View Map
Project Year
2016
Category
Community Centres

Chapels

Housing
© JZA Photography

Salesian Community House

MSMR Architects as Architects

The multi-purpose Community House for the Salesians of Don Bosco religious order in Battersea, southwest London, has been shortlisted for the RIBA London Awards 2017. The new building provides residential accommodation for the order, as well as meeting spaces, a library and a stunning copper-clad chapel for shared use with the adjoining school and local community groups.


The new Salesian Community House forms part of a wider master plan, including a new coeducational secondary school, St John Bosco College. Many of the facilities are shared with visitors, students at the school and the local community. The Salesians have been in Battersea for 125 years and this development will consolidate their presence and strengthen their ties within the area for many years to come. Located on a triangular site where Orbel Street meets Surrey Lane, the development comprises two 3-storey wings of accommodation, which are hinged about the glazed main entrance and circulation space. The building’s cranked form, recessed balconies, decorative dog-toothed brickwork and perforated metal balustrades provide a contemporary, contextualised street frontage. Materials and colour palette echo the ethos of the client – calm and welcoming.


The building’s geometry also creates a strong sense of enclosure, concealing a secluded landscaped garden and cloister at the rear. A small copper-clad chapel sits at the heart of the scheme; its fragmented, finger-like structures reach out into the garden, terminating in a series of unique decorative glass screens, each one framing a carefully composed view of a mature tree. Reinforced by its distinctive, metallic appearance, the chapel performs the role of an architectural ‘linchpin’ - a thoughtfully crafted sanctuary, which is central to the building's form as well as its function.


The new community house has exceeded the client’s expectations, moving away from the institutionalised, segregated lifestyle of the past, into a more open and integrated way of living. The internal layout balances a need for quiet, contemplative areas with the provision of exciting, engaging, generous spaces for public use. Members of the order, the neighbouring school, the parish and the public use flexible offices, meeting rooms and a library at ground floor. Private accommodation for © Loud Marketing 2 24 April 2017


residents and visitors at first and second floors has a sense of homeliness and although the same facilities are offered, subtle design and FF&E differences mean that no two bedrooms are the same.


The building has been assessed under the BREEAM UK (Non Domestic & Multi Residential) 2011 Scheme category. A CHP plant, energy-efficient equipment lighting with PIR controls and occupancy sensing, water consumption monitoring and management by the occupants, energy generation through photovoltaics and local sourcing of materials all contributed to achieving a rating of “Very Good”

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More