Salters’ Hall

Salters’ Hall

Architect
dMFK Architects
Location
London wall, United Kingdom | View Map
Project Year
2016
Category
Offices

Salters’ Hall

dMFK Architects as Architects

27-Apr-2017 De Metz Forbes Knight Architects (dMFK) have completed the transformation and renovation of the Salters’ Hall in the City of London. The brutalist Grade II listed landmark, the last building to be designed by Sir Basil Spence, has been extensively refurbished and extended, and a new entrance pavilion installed.


dMFK won the project in competition and were appointed by the Worshipful Company of Salters in 2006 to explore ways to improve its income producing potential in office areas, to better it’s poor sustainability credentials, and to increase the public visibility of the building, retaining the livery hall functions.


The transformation has resulted in a 40% increase in lettable floor space and services being completely replaced, making ceremonial spaces more comfortable and commercially attractive for events. The development has attracted a single tenant to lease the additional office space created.


The installation of a new entrance pavilion establishes a strong sense of arrival, which was missing from the original design. Full height glazing and glass roof between the new and original concrete structures open up new views of the underside of the statement cantilevered ceremonial staircase on the east side of the building.


dMFK’s designs, whilst sympathetic to the original 1970s aesthetic, feature a range of innovative materials and installations to enhance the various spaces in the building. Sculptural references to salt feature throughout, from the bush hammered white concrete exterior and salt coloured Tivoli Travertine Classico floor tiles, to a hanging light structure with salt shaped bulbs, which drops through and illuminates the ceremonial staircase.


The building has achieved an improved energy rating from grade D to B, a BREEAM excellent rating, virtually unique for a modern listed building, and incorporates district heating and cooling from the Citigen system. Landscaping improvements, including the updating of Salters’ garden, realise the aspirations of Make’s London Wall Place Masterplan, improving the public realm in this area and enhancing public access to the historical assets around the site, including fragments of the old London Wall.


Ben Knight, Director of dMFK said: “It was a privilege to work with The Salters’ Company to refurbish this fantastic piece of London’s brutalist architecture. As a practice we enjoy unpicking the most complex and interesting buildings and sites. On this project we replaced the uninspiring, hidden entrance, with an extended and welcoming entrance pavilion on the site of an unattractive and redundant garage. This design also allows for greater access and appreciation of the heritage assets around the site, most notably the fragments of the old London Wall and St Alphage remains.”


1-Aug-2016 Salters Hall is the complete refurbishment, extension and reinvention of a Grade II listed Livery hall and office building completed in 1976 by Sir Basil Spence. The building sits within a rich archaeological palimpsest next to a fragment of the old London Wall and within Brookfield’s London Wall Place masterplan, completion 2017.


The existing building comprises approximately 5,000 sqm of space over 7 floors above basement in the Brutalist style. The proposals seek to re orientate the building into the changing urban context including a substantial new entrance pavilion, while preserving, enhancing and celebrating the building’s unique design.


The project was completed in May 2016, was fully let immediately, and has won a Company of Chartered Architects City of London Building of the Year Special Livery Award.

Project Credits
Contractors
Engineers
Consultants
Consultants
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More