Salty Repository

Salty Repository

Architect
Erginoglu & Calislar
Location
Kasımpaşa, Turkey
Project Year
2009
Category
Offices
Cemal Emden

Salty Repository - Medina Turgul DDB

Erginoglu & Calislar as Architects

3-Jan-2017 Erginoğlu & Çalışlar participated in the World Architecture Festival (WAF) held in Barcelona on 3-5 November 2010 in four separate categories and was shortlisted in all four. Leaving 236 finalists competing in different categories behind, Erginoğlu & Çalışlar was awarded FIRST PRIZE in the “New and Old” category with the Salt Repository (Tuzambarı) building in Kasımpaşa, which currently serves as Medina Turgul DDB Head Quarters . In the previous months, Erginoğlu & Çalışlar had been awarded the GRAND PRIZE in The Turkish National Awards for Architecture in three different categories, setting a record in the history of this highly prestigious award. As the first Turkish architectural office to be awarded FIRST PRIZE at WAF, Erginoğlu & Çalışlar successfully carried this well-deserved renown to an international platform.


Salt Repository - Medina Turgul DDB Headquarters: An extensive restoration and revitalization project was undertaken to allow the advertising agency group ‘Medina Turgul DDB’ to move into a salt repository they had rented. This 170 year old building had formerly been owned by TEKEL (Turkish State Liquor and Tobacco Monopoly) and is located in the run-down, once industrial district of Kasımpaşa. The restoration challenge was to maximise functionality while retaining the original character of the structure. Containing 5 separate related specialist companies, with shared backroom operations, the floorplan had to allow for each unit to exist in its own space, while also being easily connected to colleagues in sister units. The solution was to build a series of connecting mezzanine floors integrating the different spaces and greatly increasing the workable floorspace. This was done without cluttering or in any way structurally harming the powerful nature of the existing space, with its thick stone walls and 10 metre high galleries. The different departments and company units’s workspaces were designed around these galleries. A secondary structure in glass and steel was created without touching the original stone walls and respecting the feeling of airy emptiness of the original space.


All the electromechanical installation was designed to go through the consolidated roof trusses. In order to protect the original texture of the building, all the pointings of the stone walls were washed and consolidated with tailormade solutions that were formulated after initial chemical analyses. Ruined and damaged parts of the walls were carefully restored.


The result is a building well suited to a modern creative businesses, with various styes of meeting spaces from casual to formal, easy inter-unit connectivity and the sensation of indivdual ‘thinking space’ all around.


24-Feb-2011 An extensive restoration and revitalization project was undertaken to allow the advertising agency group ‘Medina Turgul DDB’ to move into a salt repository they had rented. This 170 year old building had formerly been owned by TEKEL (Turkish State Liquor and Tobacco Monopoly) and is located in the run-down, once industrial district of Kasımpaşa. The restoration challenge was to maximise functionality while retaining the original character of the structure. Containing 5 separate related specialist companies, with shared backroom operations, the floorplan had to allow for each unit to exist in its own space, while also being easily connected to colleagues in sister units. The solution was to build a series of connecting mezzanine floors integrating the different spaces and greatly increasing the workable floorspace. This was done without cluttering or in any way structurally harming the powerful nature of the existing space, with its thick stone walls and 10 metre high galleries. The different departments and company units’s workspaces were designed around these galleries. A secondary structure in glass and steel was created without touching the original stone walls and respecting the feeling of airy emptiness of the original space.


All the electromechanical installation was designed to go through the consolidated roof trusses. In order to protect the original texture of the building, all the pointings of the stone walls were washed and consolidated with tailormade solutions that were formulated after initial chemical analyses. Ruined and damaged parts of the walls were carefully restored.


The result is a building well suited to a modern creative businesses, with various styes of meeting spaces from casual to formal, easy inter-unit connectivity and the sensation of indivdual ‘thinking space’ all around.

Featured Projects
Latest Products
News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More