SALVA46

SALVA46

Architect
Studio P10
Location
Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2014
Category
Apartments
Stories By
MIEL Arquitectos

Studio P10
ASIER RUA

SALVA46

MIEL Arquitectos as Association

Salva46 is our investigation into flexible co-existence. Exploring the nomadic lifestyle of the 21st century. Where movement and fluidity contrast with privacy and stability.


An experiment in shared micro living - two equally balanced spaces pivoted by a central communal area. A play of opposites in a world of conformists.


The specifications: Two independent units each housing four internal zones. Focusing on the basic requirements of Sleep, Work, Relaxation & Hygiene. A balanced equilibrium for physiological and mental well-being.


One unit in each façade of the building, sharing access to the central common space which contains the kitchen, dining and social functions. The Premise: the balance of privacy. During the day each inhabitant can enclose and secure their space without blocking the traverse of natural light. While during the night, both can isolate and cocoon the units by sliding the solid doors.


The 3.40m height funnels energy to the upper levels with two multipurpose mezzanines levitating over the beds. Channeling natural light into the shower and perhaps the odd wayward glance from above.


Ecology, restoration and up-cycling are all central to the theme, with the recovery and replacement of the original hydraulic mosaic tiles. The kitchen, which had a past life near Sitges, was adapted and re-used, complementing the rich patchwork of mosaic carpet and hydraulic perimeters.


The clean modern lines of industrial parquet contrasts with the cracks and crevasses of the 19th century exposed brickwork. Frozen in time by a white oxidation, with the up-lit luminosity highlighting the buildings imperfections.


Relaxed furniture pieces complete the experiment, combining a balance of woods, stone & metal structural elements.


No one will say we didn't enjoy the journey... we hope the tenants do too!

Salva46

Studio P10 as Architects

Salva46 is our investigation into exible co-existence. Exploring the nomadic lifestyle of the 21st century. Where movement and uidity contrast with privacy and stability.


An experiment in shared micro living - two equally balanced spaces pivoted by a central communal area. A play of opposites in a world of conformists.


The specications: Two independent units each housing four internal zones. Focusing on the basic requirements of Sleep, Work, Relaxation & Hygiene. A balanced equilibrium for physiological and mental well-being. One unit in each façade of the building, sharing access to the central common space which contains the kitchen, dining and social functions.


The Premise: the balance of privacy. During the day each inhabitant can enclose and secure their space without blocking the traverse of natural light. While during the night, both can isolate and cocoon the units by sliding the solid doors. The 3.40m height funnels energy to the upper levels with two multipurpose mezzanines levitating over the beds. Channeling natural light into the shower and perhaps the odd wayward glance from above.


Ecology, restoration and up-cycling are all central to the theme, with the recovery and replacement of the original hydraulic mosaic tiles. The kitchen, which had a past life near Sitges, was adapted and re-used, complementing the rich patchwork of mosaic carpet and hydraulic perimeters.


The clean modern lines of industrial parquet contrasts with the cracks and crevasses of the 19th century exposed brickwork. Frozen in time by a white oxidation, with the up-lit luminosity highlighting the buildings imperfections.


Relaxed furniture pieces complete the experiment, combining a balance of woods, stone & metal structural elements. No one will say we didn't enjoy the journey... we hope the tenants do too!


Project Credits
Architects
Photographers
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersVilleroy & Boch AG
ManufacturersKaldewei
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More