San Juan de Ruesta Chapel Restoration

San Juan de Ruesta Chapel Restoration

Architect
Sebastian Arquitectos / Sergio Sebastián Franco
Location
Ruesta, Zaragoza, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Chapels
Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos

San Juan de Ruesta Chapel Restoration

Sebastian Arquitectos / Sergio Sebastián Franco as Architects

All architecture is built with essential values ​​that determine its condition and nature.
Time goes and the modifications we make on them transform or even cause the lost of these formative keys. Restoration works have the aim to put the necessary light on this memory to make architecture return to be again.

photo_credit Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
photo_credit Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos

The hermitage of San Juan de Ruesta ceased to exist in 2001, where administration neglect left into ruins this unique piece of the Camino de Santiago Aragonés, known for having supported one of the collections of Romanesque painting from the s. XII most important in Spain, strapped in 1960 and nowadays exhibited in the Diocesan Museum of Jaca.

photo_credit Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
photo_credit Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos

Stripped of its use and its paintings, only a few wall canvases and the apse of a volume that previously stood as compact and powerful against the landscape of the river Aragón and the mountains of Leyre, close to an insolent pile of stones originating from its partial demolished in 2002.

photo_credit Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
photo_credit Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos

Intervention over the ruins requires a criterion, a main intention. In this case it was to recover this strong volume against the trees that surround it, discovered between the trunks of oaks and holm oaks, and that will give a space in shade to the pilgrim in the one to make a stop on the road to Santiago .

photo_credit Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
photo_credit Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos

The reintegration has been carried out from the beginning of a critical restoration, where the new volume, of approximately 60% of the main nave, rests on the previous one with an abstract and unitary language, a set of horizontal lines that, following the plot of the original masonry and holes, establishes a recognizable language for the new intervention. The new volume is slightly delayed with respect to the existing plan of façade, which, in turn, already adopted a setback position in the 18th century when the central nave had to be rebuilt for unknown reasons.

photo_credit Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
photo_credit Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos

The roof slabs, linked to the vernacular construction, slide down the façade, granting a single figurative detail to the eaves that evokes the position of the original and to the gap lost over the access of which only photographic evidence remained. A system of carved stone ashlars continues this horizontal cutting, and opens to the interior a latticework of mechinales in charge of building the original atmosphere of the hermitage, bringing the gloom that one day, centuries ago, this space had.

photo_credit Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
photo_credit Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos

Outside today a memorial extends over the field that surrounds the hermitage, a glimpse of those insolent stones from the demolition unfold as a beautiful ordering plot that accompanies the pilgrim bringing him the memory and artistic will that one day they had.

photo_credit Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
photo_credit Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos
Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos

Team:

Sebastian Architects / Sergio Sebastian Franco:

Director: Sergio Sebastian Franco   

Technical Architect: Pablo Sebastian   

Architects: Alejandro Alda, Giorgio Bernardi, Valeria Gasparini, Michela D'Angelo

Engineers: Javier Caamaño, Matute Manrique, Asst. Technical CHE.

Archaeology: Paleoymas

Historian: Alex Garris

Restoration: Patrocinio Jimeno 

Builder: RubioMorte and UTE Yesa

Promoter: Hydrographic Confederation of the Ebro, and UTE Yesa

Other Participants: Eva Giménez, José Delgado

Drawings: Sebastian Architects  

Photographer: Iñaki Bergera / Sebastian Arquitectos

caption
caption

Materials Used:

Facade cladding: Sandstone of Uncastillo, Olnasa

Flooring: Sandstone of Uncastillo, Olnasa

Doors: Steel doors, Ecar

Roofing: Limestone, Olnasa

Restoration Works: RubioMorte, UTE Yesa

Caption
Caption
Caption

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More