Sant Pau Hospital‘S Research Institute In Barcelon

Sant Pau Hospital‘S Research Institute In Barcelon

Architect
PichArchitects

2BMFG arquitectes
Location
Sant Quintí, 75, 08041 Barcelona | View Map
Project Year
2018
Category
Research Facilities

Hospitals
Aldo Moretti, Picharchitects / Pich-Aguilera I Sant Pau.
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersFlexbrick S.L.
High resistance interior boards Equitone
ManufacturersBreinco
Roof tank Danosa
ManufacturersDragados
SuppliersNOTSON acoustic

Product Spec Sheet
High resistance interior boards
Manufacturers
by Breinco
Roof tank
by Danosa
Manufacturers
Suppliers

Sant Pau Hospital‘S Research Institute In Barcelona

PichArchitects as Architects

The new Research Institute of Hospital de Sant Pau is a building conceived as a technological infrastructure with parameters of global sustainability. This gives a high comfort and functionality, an optimal environmental behavior, the reduction of costs and consumptions -both of materialsand energy- and an optimal functionality considering the entire life cycle, both of the materials and of the building itself.


The building is organized with clear geometry volumes that act as mediators between the city’s road layout and the hospital, becoming one of its main accesses.


The facade is simple and efficient, based on sandwich panels with good insulation. These panels are protected by a technological ceramic skin as a latticework, with the same chromatic range as the historic pavilions of the modernist hospital. This skin produces a drastic reduction in energy demand (in a building with very significant thermal internal loads). In turn, it allows the entry of natural light and views and guarantees privacy to researchers.


Each floor consists in a rectangle of 80m x 11m without pillars or vertical downspouts, providing great flexibility, flanking an axis of 3m that houses all the fixed elements (stairs, patios, elevators, facilities, bathrooms). These spaces are divided only with screens and partitions, which can be modified with great ease and can berth every 1.25m to the façade without affecting it. These elements allow the building to be easily adapted even to substantial changes in use.

Flows relating the different uses have been carefully studied, in order to place them in the most advantageous situations. The most frequent routes are as short as possible. The incompatible routes are segregated, and it is provided wide interrelation spaces, well lit, allowing group meetings. These measures have allowed us to reduce the planned area by increasing flexibility and maintaining the functional program requested.


The construction systems are dry mounting, both the façade ceramics (Flexbrick), the fiber cement partitions, which allow to avoid supplementary railings and where the installations can be fixed (Euronit), the photocatalytic concrete base to the street that cleans the air of the city (Breinco), the vegetal cover water tank that allows to collect rainwater and use it for irrigation and toilets (Danosa) ...


Currently obtaining the LEED Platinum environmental certificate for this building.

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More