Scheldezicht

BRUT architecture and urban design as Architects

With Scheldezicht we want to redefine the residential high-rise building as a stacked social community. Encounters between the residents is stimulated by creating collective spaces and designing circulation areas as spacious meeting places. The distinctive facade of Scheldezicht adds a landmark along the quays of the river Scheldt and allows neighbours to form vertical mini-communities that eliminate the anonymity of high-rise living.

Stacked housing projects often fail to encourage social contact between neighbours. Many people live close to each other, but there are few opportunities to meet each other. With our project we want to challenge this apparent paradox and stimulate social interactions without sacrificing privacy. The architecture is based on the idea that the building demonstrates from the outside what it does inside. The social qualities which are integrated into the design and the visual expression of the tower, make Scheldezicht a sustainable project, focussing on collectivity and community.

“Living vertically in housing towers around the world, is normally socially challenging. This tower seeks to solve this problem by creating multiple common zones and areas and local, physical potential for social contact in the “mini-communities” of the facades. These act as tools to enable the neighbours to get into closer contact with each other and thereby create a strong and resourceful community feeling”, says Lone Wiggers, Partner and Architect at C.F. Møller Architects.

Scheldezicht contains a wide variety of housing typologies, which attract very different residents, from small apartments for students, young double-income couples, large family homes, adapted apartments for the elderly, to innovative duplex flats. These homes are grouped into vertical mini-communities. In addition to apartments, the building also includes shops, offices and communal areas. The following collective spaces are provided within the project: a bicycle repair space, a collective laundry room and a double-height community space adjoining a roof landscape on the fourth floor that is shared by all residents.

A light grid structure envelopes the facade of the slender tower, distributing and grouping the different housing typologies. Within each compartment of the grid, apartments are clustered into a collective entity connected by private terraces. The balconies are staggered in relation to each other, which brings neighbours into contact with each other, yet allows sufficient privacy. The outdoor spaces add living quality to the homes in the form of terraces, winter gardens and a shared roof terrace. Visually this also helps to highlight the building’s unique characteristics, which are recognisable from a large urban scale while also providing intimacy on a human level. 

“The design of our building is based on the idea of stacking the typical town houses, that can be found in the adjacent historic ‘Zuid’ neighbourhood, on top of each other, integrating it into its’ urban context while also giving additional benefits to the inhabitants in terms of living quality”, says Gunther Slagmeulder, Architect, Urban Planner and partner at BRUT.

 

Material Used:
1. Façade Bricks, Nature7 mix, Vande Moortel 
2. Windows, MasterLine 8 HI+, Reynaers Aluminium 
3. Terrace doors, CP 155 (-LS), Reynaers Aluminium Scheldezicht | Reynaers Aluminium
4. Glace Façade, CW 60, Reynaers Aluminium 
5. Concrete framework, Slender Wall, Verheyen nv

Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
WindowsReynaers Aluminium
Façade BricksVANDE MOORTEL
Nature7 MIX
Slender WallVERHEYEN BETON
Product Spec Sheet
Façade Bricks
Nature7 MIX by VANDE MOORTEL
Slender Wall
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More