Schiecentrale Phase 4B

Schiecentrale Phase 4B

Architect
Mei architects and planners
Location
Rotterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2008
Category
Offices

Supermarkets

Housing
Ronald Tilleman

Schiecentrale Phase 4B

Mei architects and planners as Architects

mixed-use building
Schiecentrale 4B is the final block in the redevelopment of the former Schiehaven power plant and surroundings. The combination of office space, residential units and live-work units brings even more life to an area that in recent years has blossomed to become the hub of the creative industry in Rotterdam.

Schiecentrale 4B consists of a spectacular new building that wraps around the north-western sides of the old Schiecentrale plant. Like a small city, the new complex offers a variety of housing types that cater for self-confidant people active in the creative industry and who are attracted to the harbour atmosphere that the area still breathes. The scale and size are in keeping with the metropolitan docklands context. The shape chosen for the slab means that every residential unit enjoys views of both the River Maas and the city of Rotterdam.

Programme
The new building contains 55,000 square metres of programme, 7000 of which is office space. There are also 156 live-work units whose floor-plans can be arranged as desired, and twenty ground-access quayside houses each with 3.5 floors. Additional amenities consist of a supermarket (2000 square metres), a gymnasium (600 square metres), 400 parking places in a supervised garage, and a semi-public deck of 3000 square metres. A sun terrace, podium, playground and lunchtime supervision facility for schoolchildren complete the programme.

 

View
The most distinctive feature of the project is the height of the building, a 50-metre-tall slab that stretches for a length of 130 metres and rises above the former electricity power plant. The 11-floor structure contains office space and live-work units that are accessible from a gallery faced in a specially woven stainless-steel screen. Attached to the gallery are storage units, which are normally hidden away in the basement, but are now positioned opposite the front doors as eye-catching objects. All spaces on the west side of the building are fitted with glazed façades. From here, occupants enjoy a spectacular view of the River Nieuwe Maas and the port. Floor-to-ceiling harmonica doors front the live-work units and can open to turn the apartment into an enclosed and sunny terrace.

Facing the river only, the quayside dwellings feature glazed façades that allow for optimal use. The rear of these popular dwellings adjoins the car park, turning them into a reinterpretation of the drive-in house: you drive into your home as it were.

The free floor-plans of the living units allow residents to determine the arrangement of rooms. On account of the high level of flexibility, all technical installations in the spaces, and also on the façades of the building, are surface mounted. The complex has the character of a pure dock structure interwoven with the technology of offshore and process industries. The design strategy adopted by Mei embraces mistakes by the contractor, which are inevitable when many hands are involved in work. The result is a sturdy building that deliberately accommodates imperfections.

Schiecentrale has enjoyed considerable praise and international media attention. Self-confident residents have made their home in Schiecentrale. So too has Mei: in the summer of 2013 it relocated to the 16th floor at the top of the building. Visitors are always welcome in our office, and we would be delighted to guide anybody interested around the projects on the Lloydpier.

Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More