School building extension Obergerlafingen

School building extension Obergerlafingen

Architect
bauzeit architekten
Location
Schulhausstrasse 15, CH-4564 Obergerlafingen, Switzerland | View Map
Project Year
2017
Category
Nurseries

Primary Schools
© yves andré photographe

School building extension Obergerlafingen

bauzeit architekten as Architects

The project won the competition for the extension of the existing school, organised by the municipality of Obergerlafingen. In order to reorganize the chaotic whole, it was proposed to demolish the annex of the 60's and the old canopy, replaced by a new building of only one floor and by a new canopy of organic shape that acts as a junction between the school and the existing sport hall. The organization of all the educational environments on a single floor has many advantages: increased interaction between students, flexible use of the floor plan, direct connection to outdoor spaces for each class, accessibility for the disabled, reduction of the need for fire protection.

 

Due to the intentions of sustainable construction, cost containment and speed of construction, the new extension is prefabricated from wooden elements onto a concrete slab. In accordance with the construction technology, the extension is configured as a modular addition that can ideally be continued indefinitely. The construction logic remains clearly legible: the load-bearing walls between the classes are made of wood, while the dividing walls between the classes and the corridor are, with the exception of the sanitary block, entirely glazed.

 

Generous natural lighting is a commonly recognised positive factor in pedagogical development. The large glass walls on the facade are complemented by skylights on the roof facing north. Outside and inside, the rhythm of the sheds shows the modularity of the building. The configuration of the building is designed to encourage connections between students. The glass walls allow you to glimpse from the corridor what happens in the classrooms.

 

The distribution spaces of the old and the new school are arranged in continuity; the entrance area, the corridor and the group room form a single fluid environment that lends itself to multiple uses; also functioning as a space for recreation during the winter.

 

The construction choices are oriented by sustainability intentions: the structure and internal finishes are entirely made of ecological materials and the heating is assured by a geothermal probe. The abundance of natural light allows to avoid electric lighting for a good part of the year. Despite the large openings in the facade, the judicious installation of mobile sun protection makes it possible to avoid overheating in summer. The entire materialisation inside and outside guarantees a pleasant and child-friendly atmosphere and a lowmaintenance operation.

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More