School building extension Sutz-Lattrigen

School building extension Sutz-Lattrigen

Architect
bauzeit architekten

Lanz Architekten
Location
Schulstrasse 7, 2572 Sutz-Lattrigen, Switzerland | View Map
Project Year
2018
Category
Primary Schools
Yves André Photographe

Extension and renovation of the school building, Sutz-Lattrigen

bauzeit architekten as Architects

The spatial needs of a school are in a state of flux. This was also the case for the municipality of Sutz-Lattrigen in 2015 in the Seeland region of Bern. The old part of the facility, which is classified as worthy of preservation in the cantonal building inventory, dates back to the 1940s. In the sixties, the intermediate building was constructed. With a multi-purpose hall in the eighties, the expansion came to an end for the time being. However, the constantly high, even increasing number of children finally urged the municipal council to expand the school facility again on the basis of an overriding overall consideration with sustainable needs assessment.

photo_credit Yves André Photographe
Yves André Photographe

With a clear, vertically expandable volume, the project combines the expansion phases of the sixties and eighties into a new complex, clarifies the outdoor spaces, and frees the building from the forties to become a solitaire once again. By means of the fourth extension, two buildings are created.

photo_credit Yves André Photographe
Yves André Photographe

The entrance is from the north along the existing hall wall into the spacious foyer, from where the day school and the kindergarten with a generously roofed outdoor area are also accessed. The school and group rooms are located on the upper floor.

photo_credit Yves André Photographe
Yves André Photographe

The proximity to the existing building places high demands on the structural design of the extension, since loads on the existing and to be extended civil protection layer in the basement can only be transferred selectively. The structural concept responds, designed for three floors, with room-high timber trusses on the two floors. This "transparent" structural system behind a regular mullion-transom façade in wood-metal accommodates different school room areas and, through additional glazed partition walls, allows for desired transverse and through views. A light-flooded studio atmosphere over two floors, from which even interior corridor and circulation areas benefit and mutate into communicative meeting places or school room extensions.

photo_credit Yves André Photographe
Yves André Photographe

The interior is characterized by discreet, clear and sustainable materials. Hard concrete floors, glazed oak partition walls and timber framework in fir from Swiss cultivation. Thus, this concept stands in clear contrast to the daily routine and reinforces its constantly changing color spectrum.

photo_credit Yves André Photographe
Yves André Photographe

A school extension conceived as a studio operation, and implemented with the help of a deliberately chosen open primary construction made of wood. A transparent and inspiring learning landscape, in which "pecking" experiences a completely new dimension and quality.

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More