Seattle Playground at Upstream Music Festival

Seattle Playground at Upstream Music Festival

Architect
Best Practice Architecture
Location
Seattle, Washington, USA | View Map
Project Year
2017
Category
Exhibitions

Pavilions
Ed Sozinho

Seattle Playground at Upstream Music Festival & Summit

Best Practice Architecture as Architects

Best Practice Architecture designed the Seattle Playground Pavilion as part of the first-ever Upstream Music Festival & Summit, held in Seattle from May 11-13th, 2017. The pavilion sponsor, a non-profit organization dedicated to promoting travel and culture in Seattle, had a goal to provide space within the festival grounds for people to relax, learn about goings on in the city, and sample locally-sourced food and beverages.

 

Program elements for the 1,600-square-foot pavilion included spaces for lounging, display of a custom mural, a bar to serve food and drink, space for an artist to create an in-situ art work, monitors for showing short films, and room for an orchestra to play.The pavilion—located within the main festival grounds just north of Seattle’s Century Link Stadium—was part of a group of art installations and tents housing festival activities. Seattle Playground was conceived as an open-to-the-elements structure, though provision was made for weather protection, which turned out to be necessary as rain showers occurred during the festival.

 

As a nod to the current state of omnipresent construction in Seattle, rented construction scaffolding was erected and used as an armature over which was stretched 20,000 lineal feet of elastic cord. The cord wound itself around the entire perimeter of the project, forming a diaphanous boundary and intriguing entry tunnel experience. Plywood screening elements were then attached to selected portions of the scaffolding with simple connectors to create a semi-private retreat from the festival. The plywood doubled as a surface for hanging the custom, 21-foot-long "8bit Seattle" mural and for creating art. An indoor lawn was added next to the bar for lounging and relaxing, with a curtain of elastic cord acting as a divider between the two spaces. Linear LED lighting elements were added to light the entry tunnel and a bulb-chandelier was suspended by cord to complete the space.

 

It was important to both client and design team that the structure and all of its components be easily disassembled and completely reusable, rather than merely recycling them. The team devised a detailed plan for reuse and recycle of all other items used in the project. With minimal time allotted for set up (12 hours) and break down (3 hours), the reuse plan was critical to indicate the intended purpose of each component, and helped guide the volunteers during the quick construction and de-installation periods. The 20,000 lineal feet of cord was taken down and stored according to length for reuse in a future art project, the plywood was taken by the contractor for reuse, the completed art panels and mural were given to the client to hang in their office, and all the borrowed lighting was returned to its owner. 

 

During its short life span, the pavilion played host to an artist, Shogo Oto, who spent three days creating an art work that evolved according to comments from passersby, a musical performance by the Seattle Video Game Orchestra, local writers, illustrators, and food purveyors.


Material Used :

Construction scaffolding and scaffolding planks

21,500 feet of Paracord

Plywood

Turf

LED tape

50-bulb chandelier by Fixture LLC

Woven poufs

Bistro tables, rented

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More