Second glass entrance at Tottenham Court Road Underground Station

Second glass entrance at Tottenham Court Road Underground Station

Architect
Stanton Williams
Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2017
Category
Train stations
©Jack Hobhouse

Second glass entrance at Tottenham Court Road Underground Station

Stanton Williams as Architects

Designed by Stanton Williams, the newnorth entranceat Tottenham Court Road Underground Stationhas opened.


The 9.5mhigh glass structure joins its counterpart on the south side of the station, also designed by the practice, which opened at the end of 2015. Together they form the entrances of the new Crossrail and Underground station. The projectis part of a wider regeneration happening within and immediately around the station.


The structures are designed to connect people above and below ground orientating passengers intuitively by bringing daylight into the below ground station and providing views of Centrepoint as wayfindingand are illuminated at night, creating a dramatic and secure environment. The brief was to regenerate the area around the Centre Point tower, Tottenham Court Road Underground and new Crossrail station by creating a new world-class public space in collaboration with Gillespies.


The area is the meeting point of the distinct cultures of Bloomsbury, Soho and Covent Garden. The design aims to unlock the potential of existing buildings and make them work at street level. Designs were developed for St Giles’ Circus as a major transport interchange, meeting and information point for London.


The existing fountain and street clutter are cleared to create a strong and simple streetscape on a raised piazza.


Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More