Serra de Noet High School

Architect
Fabregat & Fabregat Arquitectes
Location
Berga, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Secondary Schools

Serra de Noet High School

Fabregat & Fabregat Arquitectes as Architects

The new High School Building Serra de Noet project located in Berga (Barcelona) is the result of a public project competition called by Catalonia’s Government.

photo_credit Joan Guillamat
Joan Guillamat

The project consists of three volumes of clear lines. The main one contains the classrooms and administration block, with three floors. The remaining two are low pieces which meet the needs of the program: school cafeteria / catering / dressing rooms/ gym / multifunctional room.  A continuous porch connects the three buildings, drawing a “U” shape creating an exterior playground in front of a multisport track.

photo_credit Joan Guillamat
Joan Guillamat

The built area has over 3.500m2, being one of the biggest wooden CLT structures constructed in the region over the last years. Wooden panel prefabricated system, CLT (cross laminated timber) was used for both vertical and horizontal structures, playing an important role in the way they were conceived.

photo_credit Joan Guillamat
Joan Guillamat

This system minimizes the environmental impact of both structure and facade. Every cubic meter built with wood implies a reduction of emissions of around two CO2 tons. Furthermore, the water consumption is close to 0. The massive wooden enclosures contribute to the hygroscopic environmental regulation and the users’ comfort, improving the student’s academics achievements and making spaces more pleasant for the users.

photo_credit Joan Guillamat
Joan Guillamat

The wooden CLT structural panels are lined when needed (due to thermic, acoustic, fire protection reasons) and remain uncovered when possible, as seen in the Main Hall and part of the roof’s interior face, where the wood has the leading role.

photo_credit Joan Guillamat
Joan Guillamat

One of the main requirements was the optimization of the construction process, which was solved with BIM technologies.  Every wooden panel of the building has been designed to avoid material waste and to improve the result.

photo_credit Joan Guillamat
Joan Guillamat

We opted for dry construction techniques, using sustainable, recyclable and proximity materials: ceramic tiles roof with wooden substructure, dry constructed floors, and a stone wool facade insulation system.

photo_credit Joan Guillamat
Joan Guillamat

The building obtained an Energy Certification Class A thanks to the optimization of the enclosure construction design and the facilities. High efficiency criteria for lighting, thermal installations, air conditioning, ventilation and DHW. Biomass fired heating boiler.

photo_credit Joan Guillamat
Joan Guillamat
photo_credit Joan Guillamat
Joan Guillamat
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More