SETEC international office building extension to a Jean Prouvé office existing building

SETEC international office building extension to a Jean Prouvé office existing building

Architect
v2com newswire
Location
Vitrolles, France | View Map
Category
Offices

SETEC international office building extension to a Jean Prouvé office existing building

v2com newswire as Architects

The headquarter of the International SETEC, located in Vitrolles in the south of France, formerly EPAREB (Etablissement Public d’Aménagement des Rives de l’Etang de Berre) was built in several phases. Firstly, in the 70s, Jean Prouvé implemented “Petroff system” developing a three-dimensional structural steel sheet and plexiglass panels on the front. This device would allow to cover a large area without increasing the bearing points, which in turn was covered by aluminium stiffeners attached to the work front.


As an engineer, architect, metal-worker and designer, Jean Prouvé introduced technological advancements in fabrication to the construction of architecture. In 2011, for the design of a new adjacent office building, the same criteria of economy, flexibility, quality of light and material efficiency were explored as inspirations for design, to explore material through various solutions. The projected volume is a parallelepiped located on a slope, on the property line and perpendicular to the limit. An overhang adjacent to existing and project buildings can join and create a link between the covered buildings. The building consists of a set level partly buried concrete on which is placed a floor office metal frame.


BUILDING SKIN


Constraints such as budget, space requirements, and possible future programmatic variation called for an exploration of the building skin. Various screens were tested for their structural and daylighting qualities. The flexibility of the open plan would allow the structure to be easily adapted to residential use. Natural lighting is prefered, facades exposed are protected by a large overhang. This sunscreen is made of white bright resin panels. The final device is the result of several proposals presented to client from contemporary reference, from Mathieu Mategot to the Fernand Pouillon arcade revisited. The repeated arches act as a simplified form to easily suggest or emulate the effect of a pine forest canopy similar to that surrounding the Fondation Maeght in Saint-Paul de Vence. Cost and aesthetic, normally acting in opposition to each other, are able to become singular in an emulation of Prouvé’s process. The resulting design aims to stand complimentary to, not in contrast to, the existing building, emulating Prouvé’s process in order to marry style and economy.

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More