SGI New England Buddhist Center

SGI New England Buddhist Center

Architect
Touloukian Touloukian Inc
Location
Brookline, MA, USA | View Map
Project Year
2017
Category
Cultural Centres

Memorial spaces
Anton Grassl, Peter Vanderwarker, Damianos Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Exterior Paint - Series 156 Enviro-crete SW 9165 Gossamer VeilTnemec Inc.
Entry Storefront + Interior Guradrail systemsCRL
Acoustical EngineerAcentech Inc
ACM Panel - AlabasterAlucobond
Reynobond – ACM Panel – Pale OakArconic Achitectural Products

Product Spec Sheet
Exterior Paint - Series 156 Enviro-crete SW 9165 Gossamer Veil
Entry Storefront + Interior Guradrail systems
by CRL
Acoustical Engineer
ACM Panel - Alabaster
Reynobond – ACM Panel – Pale Oak

SGI New England Buddhist Center

Touloukian Touloukian Inc as Architects

An existing building in Brookline, MA that has been re-purposed from an office building, to an art institute, has now has been transformed into a Cultural Center for the religious institution of Soka Gakkai International.


The existing building was referred to as the “Darth Vader building” by the local community for its dark and brooding appearance. The religious organization presented a design challenge to transform the building into a light and inviting destination that reflected the values of the organization.


In lieu of a newly constructed building, the design team saw an opportunity to once again transform the building to promote the design mission and create an awareness of sustainable practice. Focusing on the benefits embodied carbon, the team researched the environmental value of reusing the building’s concrete and steel structure against typical new construction. By saving the biggest carbon “offenders”, the design team eliminated the production of these new materials that would have the largest impact on the carbon footprint. 


Additionally, our response included enlarged glazed openings, transparent glazing, a new two-story lobby with skylights off the entry with visibility to the street, and existing masonry painted an off white color that appears to virtually change color relative to the time of day. The day to day functions are supported by a series of spaces including a main prayer room, multi-purpose rooms, classrooms, a bookstore, employee facilities, and security office.


Located along a fast street, we welcomed the opportunity for the architecture to also respond to this movement by implementing a vertical undulating louver wood wall. The screening system, when driven by, transforms the existing facade into an interactive and dynamic street-front landmark.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More