Shangen Blossom Pavilion

Shangen Blossom Pavilion

Architect
SpActrum
Location
Shangen Village, Wenzhou, Zhejiang Province, China | View Map
Project Year
2020
Category
Pavilions
Di Zhu

Shangen Blossom Pavilion

SpActrum as Architects

Abstract:
The Shangen Blossom Pavilion is a brutal reaction to this overly tidied-up, renovated village. It comes from a swirl that responds to the surroundings: the need for gatheringsby the bridge, the desire to climb high for the views, and the structural support that simultaneously pulls up the swirl and cones into the ground. The cone collects rainwater passing through the sloping planter walls and drains it into a pond on the ground. The cone stops, allowing sunlight into the rooms underneath. It breaks the boundaries of building and landscape and blends existing featuresinto a vivid built environment for people to enjoy.

photo_credit Di Zhu
Di Zhu

Design Description:
Shangen Village is a renovation project in Wenzhou, dedicated to transforming the once traditionally built village into a tourism destination. SpActrum left the project soon after we proposed the master plan during 2017-2018. The village has been hugely cleaned up since then but has lost some of its ancient ambience. The once charming chaos has turned into the blankness of purposeful building activity. The SpActrum team became involved again, aiming to recall and restore the power of ambiguity once felt on the site, and started to work on an empty plot by the village bridge.

photo_credit Di Zhu
Di Zhu

The site is an empty plot adjacent to a traditional 1950’s – 60’s style village house. It’s in a strategic location, close to the village’s central bridge, and the river has the potential to be a focal point both for the view and as the community spiritual centre. The site is an ideal spot for people to gather at the heart of the village and provides a beautiful view towards the river and the magnificent Qing Dynasty houses. Due to the small scale of the adjacent buildings, the new structure needs to harmonize with them in height and scale. The flower-like cone opening towards the sky is both a geometrical and pragmatic solution to support the proposed structure and bring “nature” into the building. 

photo_credit Di Zhu
Di Zhu

The general geometry comes from a computer-generated shape that embodies the function and power it needs to deliver. This forms a very complex geometry, but was later manually simplified into triangles and quadrangles to fit the technical capacities of construction in a village. It was eventually composed of two spirals; the outer one rises from the ground to form a platform that connects to the adjacent buildings’ upper floor. This provides an elevated panorama of the village. The inner spiral is a cone that supports the platform. It splits into two, allowing light to penetrate the rooms from the openings. The planter walls of the cone act as a flag to attract people from a distance and showcase how living creatures can coexist withman-made structures, as this village did in the past. The covered indoor space is a function room, its inner walls rendered with a traditional oyster shell clay technique to form a very bumpy surface. The key-note of the project is the rejection of any single identity or labelling. It combines landscape features, functional space, a communal gathering point and a sensual expression of how nature blends into the built environment. 

photo_credit Di Zhu
Di Zhu

The project dispels the existing definitionsof the man-made environment. It responds to people’s behaviour and requirementswithin the specific site conditions. Building, landscape, shelter, pavilion, you name it. The performance of such a construction enriches people’s experience in the village; it highlights the central bridge, provides tiered seats for restingwith a view, provides a shelter in a rough climate, and gradually becomes an alternative landmark, a landmark filled with people, a landmark that reconnects to nature and the built environment. 

photo_credit Di Zhu
Di Zhu

The design captures possible trends through the digital design tool, and then adapts to the locality with appropriate construction techniques. The design team also developed a methodology to control the form’s spatial coordinates with simple faceted surfaces,and the resulting geometry was then simplified for the local construction team. By the involvement of such a team, the construction process regains the authenticity of architectural behaviour: build for demand, not for desire.

photo_credit Di Zhu
Di Zhu

The design employs easily accessed local materials and develops them into a particular architectural language, just asthe original village buildings did for hundreds of years. The generic material ensures low construction and running costs; the heavy platform confers high sustainability on the indoor space. Plants in the cone constantly grow, adding a dimension of time to this man-made structure. It is a project that integrates completely with its surroundings, while inviting natural elements and people to celebrate its ambiguity and polysemy.

photo_credit Di Zhu
Di Zhu
photo_credit Di Zhu
Di Zhu
photo_credit Di Zhu
Di Zhu
photo_credit Di Zhu
Di Zhu
Caption
Caption
Caption

Material Used :
Spray Concrete, Recycled Old Bricks, Oyster Shell Rendering, Glass, Steel 

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More

Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum
12 Jan 2022 News
Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum

Featuring four interconnected pyramidal roof peaks that appear to emerge from the earth below, the D... More