Shared company cafeteria

Shared company cafeteria

Architect
Brenac & Gonzalez & Associés
Location
La Pompignane, Montpellier, France | View Map
Project Year
2020
Category
Restaurants
Stefan Tuchila

Shared company cafeteria

Brenac & Gonzalez & Associés as Architects

The former IBM office complex is located in Pompignane, part of the inner suburbs of Montpellier. The site, purchased in 2004 and 2007 by the Covivio Company, is home to some ten office buildings scattered around this 28-hectare Mediterranean landscape. The former Foncière des Régions Company has redeveloped this vast property in a sensitive blending of nature and architecture, aiming to attract new technology companies and foster Montpellier’s own “Silicone Valley”.

photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia

BGA was commissioned to build a new office campus for Orange and to redesign the former inter-company cafeteria built-in 1983 by the architect and designer Marc Held. His architecture, greatly inspired by Gallo-Roman villas, is organized around two interior patios, the main one being surrounded by a portico of wooden columns and enclosed by walls made of alternating layers of stone blocks and cobblestones. 

photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia

BGA’s intervention involved two main parts: first of all, the rehabilitation of the beautiful heritage on the site, overhanging frameworks, Roman-style tile roofs, composite peripheral walls, columns, wooden carpentry, ground paved with sandstone, raw concrete for the original interior structure, with all of this being preserved and restored. Broad gaps have also been cut in the peripheral wall to further open the bastide to the magnificent landscape of the surrounding campus.

photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia

A hollow dug out of part of the central courtyard also brings light into the ground floor. In addition, the demolition of the old kitchens, made of exposed cinder blocks, allowed for an extension of the program. The new volume, which repeats the system of patios, houses a business center, an amphitheater, a co-working area, offices for local start-ups, and fitness and wellness areas. An agora, a sunlit, linear area, serves as the link between the existing and the new building, pulling the various programs together.

photo_credit Vincent Boutin
Sergio Grazia

This new program crowned by a chain of outdoor theaters and planted terraces opens to the broader landscape and is linked by a series of ramps. Festive evenings in the outdoor spaces are perfumed by fragrances of pine, lavender, fig trees, and jasmine released by the sizzling afternoon sun.

photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia
Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More